Syfilis, gonorré, klamydia priser stiger för första gången i år: CDC

0
243

Syfilis, gonorré, klamydia priser stiger för första gången i år: CDC

News Picture: Syphilis, Gonorrhea, Chlamydia Rates Rising for First Time in Years: CDCAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

TISDAG, November 17, 2015 HealthDay nyheter) – Förra året för första gången sedan 2006 ökade antalet fall av tre viktiga sexuellt överförbara sjukdomar , berörda amerikanska hälso-tjänstemän rapporterade tisdagen.

2014 rapporterades 1,4 miljoner fall av klamydia till US Centers for Disease Control och Prevention –en 2,8 procent ökning sedan 2013. Detta är det högsta antalet fall av eventuella STD någonsin rapporteras till CDC, sade regeringen forskarna i den årliga rapporten.

Kraftiga rapporterades också syfilis (15 procent) och gonorré (5 procent). Och syfilis priser var störst bland Homo- och bisexuella män, enligt CDC: s sexuellt överförbara sjukdomar , 2014 övervakningsrapport.

”Under de föregående åren, vi har haft några nedgångar i vissa sjukdomar och ökningar i andra. Men, vi är bekymrade över den alarmerande ökar vi ser i klamydia, gonorré och syfilis, säger leda forskaren Dr. Gail Bolan, chef för CDC: s Division av STD förebyggande.

2014 fanns det drygt 350 000 rapporterade fall av gonorré–en hastighet av nästan 111 per 100 000 personer. Dessutom fanns det 20 000 rapporterade fall av syfilis–en hastighet av ca 6 per 100 000, enligt rapporten.

Sexuellt överförbara sjukdomar som påverkar ungdomar och kvinnor hårdast. Ökande priser bland män utgör en stor del av den övergripande ökar över alla tre sexuellt överförbara sjukdomar, sade Bolan dock.

”Vi är berörda att de flesta av de stigande priserna är bland män, säger Bolan. ”Män kör dessa ökningar. Det finns ett brådskande behov att ta itu med de ökningar som vi ser.”

Syfilis bland Homo- och bisexuella män har ökat sedan 2000, sa hon. 2014 stod dessa män för 83 procent av rapporterade fall bland män när kön på partnern är känd. Och drygt hälften av män med syfilis 2014 var också HIV-positiva, Bolan lagt till.

Det finns också bevis att homosexuella och bisexuella män ser liknande ökningar gonorré och klamydia, sa hon.

Trots detta påverkas unga människor fortfarande mest oproportionerligt av sexuellt överförbara sjukdomar, Bolan lagt till. Förra året, stod de mellan 15 och 24 för nästan två tredjedelar av de rapporterade fallen av klamydia och gonorré. Som kan jämföras med tidigare uppskattningar att unga människor får hälften av de uppskattningsvis 20 miljoner nya sexuellt överförbara sjukdomar diagnostiseras varje år i USA, hon påpekade.

Medan sexuellt överförbara sjukdomar kan förebyggas och behandlingsbar, föreslog Bolan att minskad tillgång till kliniker har bidragit till ökad epidemin under de senaste åren.

”Cirka 7 procent av hälsodepartement har stängt STD kliniker,” sade Bolan. ”Över 40 procent har minskat clinic timmar och kliniker har ökat avgifter och samarbete betalar. Oss är att människor inte får tillgång till STD hälso-och sjukvården de förtjänar och behöver”sa hon.

Fred Wyand, en talesman för den amerikanska Sexuell hälsa associationen, kommit överens med hennes bedömning. ”En viktig slutsats är oroande och fortsatta trenden hälsa skillnader,” sade han.

Den mest sårbara befolkningen, särskilt unga människor, kvinnor och homosexuella och bisexuella män, fortsätter att vara hårdast, Wyand sade.

”Vi vet många faktorer bakom dessa alarmerande ökar: massa fängslande, fattigdom, stigmatisering, homofobi,” Wyand sade. ” Lägg till det faktum att de bästa STD kontrollprogram vi utvecklar begränsas av en komplicerad matris av frågor, däribland stabil bostäder, transport till kliniker, och lämna tid från jobbet.”

Och, tillade han, ”unga människor är mer biologiskt mottagliga för sexuellt överförbara sjukdomar och också ofta saknar sjukförsäkring eller empowerment krävs för att effektivt navigera sjukvården.”

En viktig del av lösningen på de stigande priserna är STD förebyggande meddelanden att belysa användandet av kondom större tillgång till testning och behandling, Wyand sade.

Också, med tanke på att den årliga kostnaden för sexuellt överförbara sjukdomar är $16 miljarder, sade han, politiska beslutsfattare bör få veta att förebyggande program är inte bara ljud hälsopolitik, men de också spara pengar.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Gail Bolan, MD, direktör, avdelningen för STD förebyggande, US Centers for Disease Control och Prevention; Fred Wyand, talesman, American sexuella hälsa Association; 17 november 2015, US Centers for Disease Control and Prevention rapport, Sexuellt överförbara sjukdomsövervakning, 2014

NO COMMENTS