Ah-Choo! Nysa ‘-molnet’ täcker snabbt ett rum, studie visar

0
164

Ah-Choo! Nysa ‘-molnet’ täcker snabbt ett rum, studie visar

News Picture: Ah-Choo! Sneeze 'Cloud' Quickly Covers a Room, Study Finds

MÅNDAG, november 23, 2015 HealthDay nyheter) – Precis i tid för kalla och influensa säsong, en ny studie visar det genomsnittliga mänskliga nysa utvisar en hög hastighet moln som kan förorena ett rum på några minuter.

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) kom till denna slutsats genom att analysera videor av två friska människor nyser ca 50 gånger under flera dagar.

Det är väl känt att nyser kan sprida smittsamma sjukdomar som mässling och influensa, eftersom virus upphängd i nysa droppar kan inhaleras av andra eller deponeras på ytor och senare plockade upp som folk röra dem.

Men det var inte klart hur långt nysa droppar kan spridas, eller varför vissa människor är mer benägna att sprida sjukdom genom nysningar än andra.

I en tidigare studie fann teamet leds av MIT: s Lydia Bourouiba att nysa droppar inom några minuter, kan täcka ett område stort som ett rum och nå ventilationskanaler på takhöjden.

I deras senaste nya studie upptäckte de hur nysa droppar bildas inom vad de kallade en ”high-drivsystem nysa moln.” Resultaten är griffeltavla för presentation måndag vid det årliga mötet för American Physical Society i Mobile, Ala

”Droppar inte är alla bildade redan och prydligt distribueras i storlek vid utloppet ur munnen, som tidigare antagits i litteraturen,” sade Bourouiba i ett pressmeddelande som samhället.

Snarare, nysa droppar ”genomgå en komplicerad cascading upplösning som fortsätter efter de lämnar lungorna, passera över läpparna och pressa genom luften,” sade Bourouiba, som är chef för Mits fluiddynamik av sjukdom överföring laboratorium.

Lära mer om dynamiken i nysningar kan leda till nya sätt att förhindra spridning av sjukdomar, särskilt under epidemier eller pandemier, sa hon.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: American Physical Society, pressmeddelande, 23 november 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY