Amning kan minska risken för typ 2-Diabetes för en del kvinnor

0
157

Amning kan minska risken för typ 2-Diabetes för en del kvinnor

News Picture: Breast-Feeding May Cut Risk of Type 2 Diabetes for Some WomenAv Tara Haelle

HealthDay Reporter

MÅNDAG, november 23, 2015 HealthDay nyheter) – Ny forskning visar en annan potentiell fördel för mammor som amma–en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.

Studien fann att amning för mer än två månader har länkats till runt en 50 procentig minskning oddsen för att utveckla typ 2-diabetes för mödrar som hade redan haft graviditetsdiabetes tidigare. Och längre kvinnorna ammas, desto lägre odds av typ 2- diabetes, säger studien.

”Den viktigaste politiska implikationen är att vi måste koncentrera våra ammande befordran till hög risk kvinnor, de som är överviktiga eller har en graviditet med graviditetsdiabetes diabetes,” nämnda studie författare Erica Gunderson, en senior forskare med Kaiser Permanente norra Kalifornien.

Denna studie visade dock inte att amning orsakade en lägre risk för typ 2 diabetes. det endast finns ett samband mellan dessa faktorer.

Resultaten publicerades online 23 Nov. tidning Annals of Internal Medicine.

Gunderson’s team följde mer än 900 kvinnor två år efter att de hade graviditetsdiabetes under graviditeten och födde. Under denna tid framkallade 12 procent av dem typ 2-diabetes, studien rapporterade.

Hur kvinnor matade sina bebisar var kategoriseras in i fem grupper: exklusiv amning, exklusiv formel utfodring, mestadels amning (mindre än 6 uns av dagliga formel), mestadels formel (mer än 17 uns av dagliga formel) och blandade utfodring (7 till 17 dagliga uns av formel).

Mammor som uteslutande ammas sina barn hade 54 procent lägre risk att utveckla diabetes jämfört med mammor som bara används formeln, studien noteras. Kvinnor som matade sina barn en blandning av formel och bröst mjölk eller ens oftast används formeln minskas oddsen för typ 2-diabetes med mer än en tredjedel jämfört med formel-utfodring ensam, Forskarna fann.

Längden på amning syntes också relaterade till typ 2 diabetesrisk, studien visade.

Amning i mer än 10 månader var kopplade till moderns minskad risk för diabetes med 57 procent jämfört med amning två månader eller mindre. Mammor som ammas sina barn någonstans mellan två månader och 10 månader hade ungefär hälften risken att utveckla diabetes jämfört med dem som ammas mindre än två månader, enligt studien.

Så hur kan amning att minska risken för typ 2-diabetes? På flera sätt säger Gunderson.

”Amning ger insulin-producerande celler i kroppen vila eftersom de inte har att göra så mycket insulin för att sänka blodsockret,” Gunderson sade. ”Amning användningsområden upp glukos och fett i blodet eftersom dessa näringsämnen överförs från blodet in i bröstvävnaden för produktion av mjölk.”

Gunderson beskrivs amning som ger kroppen en återhämtningsperiod efter graviditeten, när kroppen måste gå på högvarv med insulinproduktion att hålla blodsockret under kontroll . Flera andra fysiologiska mekanismer också kan också förklara hur amning minskar risken för diabetes, säger hon.

Amning verkar återställa kroppens ämnesomsättning efter metabola kaos av graviditet, sade Dr Alison Stuebe, biträdande professor i maternal fetal medicine vid University of North Carolina School of Medicine i Chapel Hill.

Resultaten hölls även med justeringar för en mängd andra faktorer. Dessa faktorer ingår bland mödrar och nyfödda hälsa, livsstil beteenden och förändringar i mammornas postpartum vikt, Gunderson sa.

Men ”det handlar inte om viktminskning,” eftersom inte alla kvinnor som amma gå ner i vikt, Gunderson påpekade. ”Det finns en hel del variation i hur kvinnor svara till graviditet och amning och vad deras kropp fungerar,” sa hon.

Dr Aaron Caughey, ordförande för obstetrik och gynekologi vid Oregon Health och Science University School of Medicine i Portland, sade, ”kvinnor med högre priser för graviditetskomplikationer, inklusive graviditetsdiabetes diabetes mellitus, är mindre benägna att amma.

”Vi tror kaosen av att ha en graviditet komplikation kan leda till minskad uppmärksamhet att fokusera på amning,” sade han.

Kvinnor med graviditetsdiabetes har ofta andra komplikationer som gör amning utmanande, La Dr. Sherry Ross, en förlossningsläkare och gynekolog vid Providence Saint John’s Health Center, i Santa Monica, Kalifornien

– Att skapa strategier för att minska risken för diabetes bör börja under graviditet och fortsätta efter att barnet är fött, säger han.

”Förutom amning, andra livsstil beteenden såsom viktminskning, kostförändringar och ökad fysisk aktivitet minska framtida risk för diabetes,” hon sa.

Och Stuebe noterade att nyblivna mammor kan behöva mer stöd för amning.

”Om vi gjort det enklare för mammor att göra detta, skulle det vara bra för mammor och bebisar,” sade Stuebe.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Erica P. Gunderson, Ph.D., mph, M.S., R.D., specialforskare, avdelningen för forskning, Kaiser Permanente norra Kalifornien; Alison Stuebe, MD, biträdande professor, avdelningen för moderns fostermedicin, University of North Carolina School of Medicine, Chapel Hill, NC; Aaron B. Caughey, M.D., Ph.D., professor och ordförande för institutionen för obstetrik och gynekologi, och associera dekanus, kvinnors hälsa forskning och politik, Oregon Health och Science University School of Medicine, Portland; Sherry Ross, MD, förlossningsläkare och gynekolog, Providence Saint John’s Health Center, Santa Monica, Kalifornien; 23 november 2015, Annals of Internal Medicine

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY