Kronisk trötthet behandlingar ge några med långsiktig lindring

0
174

Kronisk trötthet behandlingar ge några med långsiktig lindring

News Picture: Chronic Fatigue Therapies Provide Some With Long-Term ReliefAv Christine Chen

HealthDay Reporter

MÅNDAG, 23 november 2015 HealthDay nyheter) – För vissa personer med kroniskt trötthetssyndrom, två typer av behandling kan ge långsiktiga fördelar, ny forskning tyder på.

Kronisk trötthet syndrom kännetecknas av extrema, funktionsnedsättande trötthet som inte går bort med resten, och varar i sex månader eller mer, vilket hindrar normala, dagliga verksamhet. Det finns inget botemedel.

Efter att ha utvärderat fyra potentiella behandlingar för det mystiska tillståndet, slutsatsen brittiska forskare att en form av samtalsterapi, kallad kognitiv beteendeterapi och graderade utöva terapi är bland de bästa tillgängliga behandlingarna för utökade lättnad.

”Det finns alltid hopp för en enklare behandling i ett piller, men vi är inte nära det ännu. Så, på nuvarande behandlingar som fungerar för att rehabilitera patienter mot normala aktivitet förblir de bästa som,”sade Dr. Michael Sharpe, en studie medförfattare och professor i psykologisk medicin vid universitetet i Oxford i England.

I 2011, efter ett års studie, Sharpes team rapporterade positiva resultat för kognitiv beteendeterapi och betygsätts utöva terapi. De nya resultaten–baserat på uppföljning med tre fjärdedelar av de ursprungliga 641 deltagare–visade dessa behandlingar hjälpte fortfarande vissa människor två och ett halvt år senare.

De nya rön publicerades nyligen i nätupplagan av The Lancet psykiatri.

För studien delades patienterna slumpmässigt in i fyra grupper. En grupp fick vanlig sjukvård, medan de andra fick en kombination av medicinsk standardbehandling plus antingen graderade utöva terapi, kognitiv beteendeterapi eller så kallade adaptiva pacing.

Uppföljande frågeformulär visade att kognitiv beteendeterapi och betygsätts övning terapi som större lättnad än standardbehandling eller standardbehandling plus adaptiv pacing. Patienterna rapporterade förbättrad fysisk funktion, mindre total utmattning efter ett år, och fortsatte fördelar för mer än två år efter behandling. I ett litet antal fall sade patienter de upplevt fullständig återhämtning, enligt forskarna.

”Nyckeln till maximera chansen att [dessa behandlingar] kommer att fungera är att först uppnå en stabil, stadig och hanterbar nivå av aktivitet och bara sedan göra ökar i aktivitet, mycket långsamt,” sade Sharpe.

Med kognitiv beteendeterapi hjälper en kurator patienter precisera negativt tänkande och utveckla positiva strategier för ett särskilt problem, med hjälp av tekniker som avkoppling utbildning, hypnos och hyposensibilisering. För denna studie, Sharpe sade, terapin var skräddarsydda för att hjälpa patienter hantera sjukdomen och gradvis öka verksamhet.

Graderade övning terapi leder patienter genom individualiserad träning planer. Det kan börja med en minut av skonsam rörelse, såsom stretching, och bygga upp till ljus, aerob träningsåsom promenader för att öka tid. Målet är att få patienterna att skapa och hålla sig med personliga rutiner och inte tycker de är för trött för att göra något, sade han.

Däremot förklarade adaptiv pacing terapi hjälper patienten identifiera tecken på mötande utmattning och ändra aktiviteter för att undvika trötthet helt och hållet, Sharpe.

Forskarna fann ingen av behandlingarna ledde till en nedgång i en patients tillstånd. De erkände dock att alla inte var hjälpte och sade behövs mer arbete att hitta andra välgörande behandlingar.

En annan expert sade kognitiv beteendeterapi kan hjälpa någon handtag känslomässiga nedfallet kopplade till sömnlöshet och brist på energi –två klagomål som vanligen förknippas med sjukdomen.

Kognitiv beteendeterapi ”kan också vara användbart eftersom det fungerar bra för både sömnlöshet och depression, som någon med svår trötthet är mycket sannolikt att ha, säger Dr Jim Pagel, en sömnstörningar specialist och biträdande klinisk professor vid University of Colorado Medical School.

Vissa sjukförsäkring planer omfatta kognitiv beteendeterapi och betygsätts övning terapi. Out-of-Pocket, en timme sessioner varierar från $100 till $300 eller mer, beroende på leverantör och läge. Medicare lista inte någon terapi under sin täckning plan, men det finns undantag och särskilda omständigheter, så kolla med din vårdgivare, experterna sa.

Det finns ingen känd orsak för kroniskt trötthetssyndrom, som oftast drabbar människor i deras 40s och 50s, kvinnor oftare än män. Ihållande trötthet kan pågå i åratal och åtföljs ofta av ledvärk, sömnlöshet, förstorade lymfkörtlareller problem med minne och koncentration .

Studien var delvis finansierad av den brittiska medicinska forskningsrådet och Department of Health för England.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Michael Sharpe, MD, professor, psykologiska medicin, University of Oxford, England; Jim Pagel, MD, Lektor klinisk, University of Colorado Medical School; Oct 28, 2015, The Lancet psykiatri, online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY