Kan PMS höja kvinnors Risk för högt blodtryck?

0
211

Kan PMS höja kvinnors Risk för högt blodtryck?

News Picture: Could PMS Raise Women's Risk for High Blood Pressure?

TISDAG, November 24, 2015 HealthDay nyheter) – Miljontals kvinnor lida igenom premenstruellt syndrom (PMS) och nu ny forskning tyder på att personer med måttlig till svår PMS kan vara ökad risk för högt blodtryck senare i livet.

Även om studien inte kunde bevisa orsak och verkan, skrev konstaterandet kan innebära att ”kvinnor med PMS, ska kontrolleras för negativa förändringar i blodtryck och framtida risk för högt blodtryck,” en grupp ledd av Elizabeth Bertone-Johnson, epidemiolog vid University of Massachusetts, Amherst.

Utredarna spåras nästan 1,260 kvinnor som utvecklade kliniskt signifikant PMS mellan 1991 och 2005, samt mer än 2.400 kvinnor med lindrig PMS. Båda grupperna följdes fram till 2011.

Kvinnor med måttlig till svår PMS var 40 procent större risk att utveckla högt blodtryck än dem med milda eller inga PMS-symptom, Forskarna fann.

Denna högre risk återstod efter forskarna justerade för högt blodtryck riskfaktorer som är överviktiga eller feta, röka, dricka, inaktivitet, användning av p-piller, postmenopausala hormonanvändning och högt blodtryck i släkten.

Kopplingen mellan måttlig till svår PMS och högt blodtryck var starkast bland kvinnor yngre än 40, Bertone-Johnson gruppen sade. I denna åldersgrupp var de med kliniskt signifikant PMS tre gånger större risk att utveckla högt blodtryck.

”Jag vet, detta är den första stora långsiktig studien tyder på att PMS kan vara relaterade till risk för kroniska sjukdomstillstånd senare i livet,” Bertone-Johnson sade i ett pressmeddelande som universitet.

Hon och hennes kollegor fann att måttlig till svår PMS inte ökar risken för högt blodtryck hos kvinnor med högt intag av B vitaminertiamin och riboflavin. Nyligen har fann forskarna att kvinnor som konsumerade höga nivåer av dessa vitaminer var 25 till 35 procent mindre risk att utveckla PMS.

Kliniskt signifikant PMS drabbar så många som 8 procent till 15 procent av kvinnorna, säger forskarna. De anser dock att det kan vara möjligt att minska risken för högt blodtryck i dessa kvinnor genom att öka sitt intag av B-vitaminer.

Två experter sade de nya rön kan vara viktigt, men fortfarande frågor.

– Studien är viktig i att identifiera en viktig förutsättning som ska leda till närmare observation för uppkomsten av högt blodtryck, säger Dr Stacey Rosen, vice VD för kvinnors hälsa vid Katz Institutet för kvinnors hälsa i nya Hyde Park, ny

Hon tillade dock att ”en viktig begränsning är att den genomsnittliga åldern på dessa patienter var 27 år–det skulle vara bra att se om denna förening framhärdade i yngre kvinnor också.”

Dr Deena Adimoolam är biträdande professor i medicin vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai i New York City. Hon sa att just nu, ”många läkare anser inte PMS som en riskfaktor för högt blodtryck.”

Och även om studien resultaten är ”intressant”, tillade hon att ”jag inte tror kvinnor bör vara alltför orolig för den här associeringen för några orsaker.”

Första studien identifiera inte och utesluta kvinnor med villkor som kan se ut som PMS– kroniskt trötthetssyndrom, ångest och colon irritabile, till exempel – så, ”PMS kan felaktigt diagnostiserats hos vissa patienter”, sade Adimoolam.

”Dessutom högt blodtryck var självrapporterade av studie deltagare och inte diagnostiseras av en läkare, som får mig att fråga om vissa deltagare verkligen utvecklat hypertoni,” tillade hon.

Studien publicerades den 24 november i Amerikansk tidning för epidemiologi.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Stacey Rosen, MD, vice VD för kvinnors hälsa, Katz Institutet för kvinnors hälsa, nya Hyde Park, ny; Deena Adimoolam, MD, biträdande professor, endokrinologi, medicin, diabetes och ben sjukdom, Icahn School of Medicine vid berget Sinai, New York City; University of Massachusetts, Amherst, pressmeddelande, 24 november 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY