Dyr hepatit C droger nekas till nästan hälften av Medicaid patienter: studie

0
128

Dyr hepatit C droger nekas till nästan hälften av Medicaid patienter: studie

News Picture: Pricey Hepatitis C Drugs Denied to Almost Half of Medicaid Patients: StudyAv Dennis Thompson

HealthDay Reporter

TISDAG, November 24, 2015 HealthDay nyheter) – Nästan hälften av Medicaid patienter med kronisk hepatit C har nekats banbrytande läkemedel som troligen skulle bota deras tillstånd, på grund av täta kontroller som staterna har placerat på täckning av dyr narkotika, visar en ny studie.

Cirka 46 procent av Medicaid patienter i fyra nordöstra staterna nekades behandling med nya direkt-acting antiviral (DAA) droger, som har visat att bota fler än nio av 10 hepatit C patienter, rapporterade forskarna. Dessa kraftfulla läkemedel inkluderar Sovaldi (sofosbuvir) och Harvoni (ledipasvir).

Som jämförelse säger endast 10 procent av privat försäkrade patienter och 5 procent av Medicare patienter nekades behandling, studie författaren Dr Vincent Lo Re III, biträdande professor i medicin och epidemiologi i uppdelningen av infektionssjukdomar vid Perelman School of Medicine vid University of Pennsylvania, i Philadelphia.

Statliga Medicaid program har placerat före godkännande krav på droger, på grund av deras höga kostnaderna, förklarade Lo Re. En 12-veckors runda av behandling för en patient kan kosta så mycket som $90.000.

”Dessa begränsningar ställs in att ransonera läkemedel, på grund av oro att de höga kostnaderna för dessa läkemedel kommer att överväldiga den hälsa-och budgeten,” sade han.

Lo Re presenterade resultaten vid senaste årsmötet för American Association för studier av levern sjukdomar. Forskning som presenterades vid möten anses vanligtvis preliminära tills publiceras i en kollegialt granskad tidskrift.

Dock sådan tät täckning politik kan visa sig vara pennywise men vishet. Tidig behandling av hepatit C med de nya läkemedel kan spara miljarder i sjukvårdskostnader, enligt en annan studie, som publiceras online Nov. 23 i tidskriften JAMA internmedicin.

Dessa forskare slutsatsen att 3,3 miljarder dollar i livstid hälsovård kostnader skulle kunna räddas om alla hepatit C-patienter fått behandling med de banbrytande läkemedel, oavsett hur sjuka de är.

”Vi fann att det är mycket kostnadseffektivt att behandla alla direkt, snarare än att vänta för dem att gå vidare till mer avancerad leversjukdom,” sade senior studie författaren Dr James Kahn, professor vid institutionen för epidemiologi och biostatistik vid University of California, San Francisco.

Hepatit C kan göra hemska skador på levern om de lämnas obehandlade, inklusive ärrbildning i levern och levercancer, enligt den amerikanska National Institutes of Health. Allvarliga fall kräver ofta en lever transplantation.

Ca 3,2 miljoner amerikaner beräknas ha kronisk hepatit C-infektion, enligt bakgrundsinformation som avses i rapporten JAMA .

För att bedöma tillgång till de nya drogerna, analyseras Lo Re och hans kollegor recept till apotek som tjänar patienter i Pennsylvania, New Jersey, Delaware och Maryland.

Av 2,342 patienter som lämnat in ett recept på en av dessa nya läkemedel mellan November 2014 och April 2015, fick totalt 377 (16 procent) en absolut förnekande, rapporterade forskarna.

Om de 377 förnekelser räcktes 233 till Medicaid patienter, jämfört med 104 för privat försäkrade patienter och 40 för Medicare patienter.

De vanligaste orsakerna till avslag av Medicaid var ”otillräcklig information till utvärdera medicinska behov” (48 procent), ”brist på medicinsk nödvändighet” (31 procent) och en positiv alkohol/drog skärm (4 procent).

Även hårt kontrollera åtkomst till dyr droger kan spara pengar nu, säger Medicaid sannolikt kommer att sluta spendera ännu mer i det långa loppet som hepatit C-patienter blir sjukare och kräver mer drastiska behandling, Tom Nealon, verkställande direktör för stiftelsen American levern.

”Alla har antagit idén som skjuter detta gör det bästa bemärkelse,” sade Nealon. ”Men när du tänker på kostnaden för att behandla människor i år för skrumplever och lever cancer och sedan organtransplantationer, detta skulle vara en otrolig besparingar, för att inte nämna vad det gör för livskvaliteten för dessa människor.”

Kostnadsanalys i JAMA studien stöder Nealons teori. Forskarna fann att, vid nuvarande läkemedelspriser, behandling av hälften av alla hepatit C-patienter som vet att de är smittade skulle kosta omkring 53 miljarder dollar under fem år, medan behandling av endast patienter med senare skeden leversjukdom skulle kosta 30 miljarder dollar.

Dock menar forskarna att försäkringsbolagen så småningom kommer att behöva betala för droger hur som helst, eftersom många patienter kommer att få dem i senare skeden av deras sjukdom. Genom att behandla människor tidigt, kan försäkringsgivare undvika kostnaderna för behandling av skador från långvarig infektion.

Tidigare denna månad, utfärdat den amerikanska Centers for Medicare och Medicaid Services (CMS) ett varningsbrev till alla stater, be dem att omvärdera sina restriktioner på dessa föreskrifter för Medicaid patienter.

”Effekten av sådana begränsningar bör inte resultera i förnekandet av tillgång till effektiva, kliniskt lämpligt och medicinskt nödvändiga behandlingar med [dessa banbrytande] droger för stödmottagare med kronisk [hepatit C] infektioner,” brevet anges.

CMS skickade också ett separat brev till skaparna av dessa droger, frågar pekade frågor om kostnaderna för mediciner.

”Hopp är det är en gut check sak att säga,”Kanske vi behöver se över den politik som vi har lagt på plats”,” sade Nealon.

Ingen av de två studierna fick någon finansiering från drog beslutsfattare.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Vincent Lo Re III, M.D., MSCE, biträdande professor, medicin och epidemiologi, uppdelning av infektionssjukdomar, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia; James Kahn, MD, MPH, professor, Institutionen för epidemiologi och biostatistik, University of California, San Francisco; Tom Nealon, verkställande direktör, amerikansk levern Foundation. 23 november 2015, JAMA internmedicin; Nov 13-17, 2015, American Association för undersökning av levern sjukdomar årsmöte, San Francisco

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY