Helgen förlossning mer riskfyllda, brittisk studie antyder

0
218

Helgen förlossning mer riskfyllda, brittisk studie antyder

News Picture: Weekend Childbirth Riskier, British Study Suggests

TISDAG, November 24, 2015 HealthDay nyheter) – Vardagar kan vara den säkraste tiden att ha en baby, åtminstone i brittiska sjukhus, en ny studie visar.

Jämfört med barn som föds under veckan, födda på helgerna är något mer benägna att dö under den första veckan, och deras mödrar är mer benägna att utveckla infektioner, Forskarna fann.

”Mer arbete behöver göras för att bättre förstå orsakerna till dessa skillnader, så att åtgärder kan vidtas för att förbättra resultaten för mödrar och barn,” studien huvudförfattare Dr Paul Aylin, av Imperial College London School of Public Health, sade i ett college pressmeddelande.

Studien publicerades 24 november i tidskriften BMJ.

I studien, Aylin’s team analyserade data från 675.000 födslar på engelska nationella hälso-och sjukvård sjukhus från April 2010 till mars 2012. De fann att 4.500 av barn som dog inom sju dagar efter födseln.

Dödligheten bland barn som föds på helgerna var 7,1 per 1,000, jämfört med 6,5 per 1000 för de som är födda på en vardag, rapporterade Imperial College London forskarna.

Om risken för dödsfall relaterade till helgen födslar var samma som för barn som föds på vardagar, skulle det vara 770 färre nyfödda dödsfall över hela England varje år, studien författarna uppskattade.

Och om infektionsrisken var samma för mödrar som levereras på helgerna som på vardagarna, det skulle vara 470 färre infektioner per år, de lagt till.

Utredarna fann också att fyra av sju–såsom infektioner och akut återtagande–var sämre för kvinnor medgav, och barn som föds, på helgerna. Dock identifiera inte de ett konsekvent samband mellan resultat och bemanning.

”I våra papper vi försökt ta hänsyn till det faktum att skillnaderna i komplikationer på olika dagar kan bero på chans, eller att födslar på vissa dagar är mer komplicerade på något sätt,” sade Aylin. ”Även efter att dessa justeringar, Vi hittade dock komplikationer varierar på olika dagar.”

Tidigare studier har visat att patienter inlagda på sjukhus på helgerna har en högre risk för död, men det har varit motstridiga resultat från studier tittar på födelse resultat och dagen för födelse.

Eftersom detta är en observationsstudie, kan inga definitiva slutsatser dras om orsak och verkan, författarna sade.

Helg leveranser är oundvikliga och forskare behöver ”att bestämma vad förklarar den uppenbara skyddande effekten av veckodag leverans och hur till utsträcka dessa fördelar till kvinnor som levererar på helgen, och deras barn”, skrev amerikanska obstetrik experter Jonathan Snowden och Aaron Caughey i en medföljande journal redaktionellt.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: BMJoch Imperial College London, pressmeddelanden, 24 november 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY