Kan vara din ”Holiday Blues” Seasonal Affective Disorder?

0
158

Kan vara din ”Holiday Blues” Seasonal Affective Disorder?

News Picture: Could Your 'Holiday Blues' Be Seasonal Affective Disorder?

SÖNDAG, November 29, 2015 HealthDay nyheter) – Vissa människor som tror att de har semester blues kan faktiskt ha Årstidsbunden depression (SAD), tyder på en expert.

”SAD uppstår oftast i de som redan är diagnosen eller drabbas av en typ av depression. Det uppstår med ändringen av årstiderna, början på hösten och bor hos dig under hela det kallt, mörka vintermånaderna,”sade Dr Jason Hershberger, ordförande för psykiatri vid Brookdale Hospital och Medical Center i New York City, i ett pressmeddelande som sjukhus.

”Din energi droppar och humöret kommer att svänga. Många rycka bort den deprimerad känsla som denna vinter svacka, att förneka att de kan lida av mild till svår säsongsbunden depression,”förklarade han.

Bristen på solljus är den främsta orsaken till SAD, men ålder, kön, där du bor, och din släkthistoria påverkar också risken, har forskare funnit.

”Om du är en ung kvinna som bor långt från ekvatorn med en familjehistoria av SAD eller en tidigare diagnos av klinisk depression eller bipolär sjukdom, du är mest i riskzonen, sade Hershberger i pressmeddelandet. ”Kvinnor konstateras ha mer allvarliga symtom, medan ungdomar är ofta högre risk än äldre vuxna,” tillade han.

”Levande långt från ekvatorn innebär det mindre solljus, speciellt under vintern. Någon familj eller personlig historia av depression, bipolär sjukdom eller SAD gör sjukdomen ärftlig,”förklarade Hershberger.

Om du tror att du har SAD, söka medicinsk hjälp eller prata med en familjemedlem eller vän, särskilt om du har några tankar på självmord, rådde han.

”Innan du ser din läkare, göra en lista över dina symtom; de senaste ändringarna av liv som skilsmässa, arbete eller skola. mediciner och kosttillskott –inklusive vitaminer. anteckningar om när din depression började eller blev värre; och en lista med frågor du har för din läkare, föreslog Hershberger.

Personer som misstänks för att ha SAD kommer att genomgå en fysisk och mental kontroll, följt av blodprover för att kontrollera om andra möjliga orsaker till symptomen, sade han.

Läkare kommer vanligtvis rekommenderar ljusterapi, som är ”en form av ljusterapi som hjälper din hjärna producerar kemikalier, som serotonin, du behöver känna sig friskare och gladare,” Hershberger sade. Ljuslådor är allmänt tillgängliga för mindre än $100 till ca $300.

Antidepressiv medicin kan också förskrivas tillsammans med så kallade ”prata terapi” för att hjälpa dig att identifiera negativa tankar och lära sig att hantera din stress och oro, han tillade.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Brookdale Hospital och Medical Center, pressmeddelande, November 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY