Viktminskning kan avvara knä brosk, studie visar

0
174

Viktminskning kan avvara knä brosk, studie visar

News Picture: Weight Loss May Spare Knee Cartilage, Study Finds

MÅNDAG, 30 november 2015 HealthDay nyheter) – Att förlora en stor mängd vikt fördröjer förlusten av knä brosk i feta människor, visar en ny studie.

Fetma är en stor riskfaktor för knä artros, en degenerativ ledsjukdom som ofta leder till Ledbyteskirurgi.

Den nya studien ingick drygt 500 överviktiga och feta amerikaner som hade antingen mild till måttlig artros eller riskfaktorer för sjukdomen. Studiedeltagarna lottades till en kontrollgrupp som förlorat någon vikt, en grupp som tappat lite vikt, eller en grupp som förlorat mer än 10 procent av sin kroppsvikt.

Fyra års uppföljning visade betydande viktminskning skyddade mot brosk degenererar och att större mängder av viktminskning mer skydd, enligt studien presenteras måndag på årsmötet Radiological Society of North America, i Chicago.

Forskning som presenterades vid möten anses preliminär tills publiceras i en kollegialt granskad tidskrift.

”Brosk urartade mycket långsammare i gruppen som förlorat mer än 10 procent av sin kroppsvikt, särskilt i regioner med viktbärande av knäet,” sade studie författaren Dr. Alexandra Gersing, från Institutionen för radiologi och biomedicinsk imaging vid University of California, San Francisco, i ett pressmeddelande som samhället.

”Men de med 5 till 10 procent viktminskning hade nästan ingen skillnad i brosk degenererar jämfört med dem som inte gå ner i vikt,” tillade hon.

Betydande viktminskning saktar inte bara förlusten av knä gemensamma brosket, det minskar också risken för artros. Tillsammans med måttlig motionär viktminskning en av de bästa sätten att förebygga sjukdomen, Gersing sa.

”Det är mest användbart om dessa livsstil åtgärder ske så tidigt som möjligt,” sa hon.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Radiologiska Society of North America, pressmeddelande, 30 november 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY