HIV Prevention piller kanske inte behöver tas dagligen

0
198

HIV Prevention piller kanske inte behöver tas dagligen

News Picture: HIV Prevention Pill May Not Need to Be Taken DailyAv Randy Dotinga

HealthDay Reporter

TISDAG, december 1, 2015 HealthDay nyheter) – Ny forskning visar att män med risk för HIV, viruset som orsakar AIDS, får en förebyggande medicin vidtas före och efter sex istället för varje dag.

Resultaten ger mer stöd för så kallad pre-exponering profylax, bättre känd som PrEP, som har blivit populär i de manliga homosexuella.

”Vår studie ger en alternativ för homosexuella män. De kan använda PrEP dagligen eller på efterfrågan,”säger studie leda författaren Dr Jean-Michel Molina, professor i infektionssjukdomar vid universitetet i Paris Diderot.

PrEP är inte en garanti mot HIV -infektion, vilket det måste man väl ge skydd, forskarna betonade. Två deltagare i studien som erbjöds medicinering, kallad Truvada, utvecklat HIV eftersom de misslyckades att följa anvisningar, studien författarna sa.

Studien släpptes online 1 december i New England Journal of Medicine att sammanfalla med World AIDS Day.

Truvada är en kombination av två antivirala läkemedel som blockerar infektion med HIV genom att hindra viruset från återgivning i cellerna det mål, sa Molina.

Tillväxten av drogen har skjutit i höjden under de senaste åren. Enligt en presentation på den 10: e internationella konferensen om HIV-behandling och förebyggande vidhäftning tidigare i år, har mer än 22 000 människor använt PrEP i Förenta staterna sedan 2012 med det antal ökat betydligt under de senaste månaderna.

På frågan: kan människor skydda sig mot HIV om de inte tar medicinen varje dag som rekommenderas? Studien undersökte ett alternativ: tar drogen före potentiellt riskfyllda sexuella aktivitet–om en person vet han blir sexuellt aktiva– och efteråt.

I Frankrike och Kanada tilldelas forskare 199 deltagarna att ta drogen och en annan 201 ta placebo. Alla deltagare var homosexuella och bisexuella män med hög risk för HIV-infektion, och de blev tillsagda att ta piller två till 24 timmar före sexuell aktivitet och efteråt.

Deltagarna tog piller en median–inte ett genomsnitt–15 gånger per månad, men en analys visade att endast 43 procent tog dem korrekt den senaste gången de hade sex. Resten tog inte en tillräckligt stor dos eller tog drogen inte alls.

Över en median på nio månader, 16 män blev HIV-smittade, inklusive två som tilldelades till den faktiska medicineringen. De två männen tycktes inte ha följt anvisningar: en tillbaka 60 av 60 piller på besök, medan den andra återvände 58 60; Forskarna kunde inte hitta tecken på drogen i sina kroppar när de var diagnosen HIV.

Forskarna räknat ut att ta medicinen minskar risken för infektion med 82 eller 86 procent.

De som tar drogen rapporterade mer biverkningar än de som tog placebo, som illamående (8 procent jämfört med 1 procent) och buksmärtor (7 procent jämfört med 1 procent). Dock Molina beskrivs de symtom som minderårig och sade ingen slutat ta läkemedlet på grund av biverkningar.

Vad betyder resultaten? ”De ger människor som inte kan använda kondomer regelbundet en annan alternativ till skydda dem från HIV-infektion,” sade Molina. ”Det sätter förebyggande i räcka av människor som riskerar så de inte behöver förlita sig på sin partner att veta huruvida han kommer att använda en kondom.”

Med hjälp av PrEP vid enstaka tillfällen kan också spara användare pengar. Drogen kan kosta ungefär $1.300 per månad när det tas dagligen. Många försäkringsbolag täcker det men patienter kan fortfarande betala för övriga kostnader, till exempel samarbete betalar.

HIV forskaren Julia Marcus, postdoc med uppdelningen av forskning på Kaiser Permanente norra Kalifornien, varnade för att ta PrEP på grundval på begäran inte kan vara bäst för vissa människor.

”Även dosering runt sexuell aktivitet kan fungera bra för vissa patienter, färre än hälften av deltagarna i denna studie rapporterade tar PrEP enligt anvisningarna,” säger Marcus. ”Daglig dosering kan vara lättare för vissa patienter än planerar att ta PrEP före och efter kön.”

Vad är nästa? Enligt Molina, forskare undersöker nya sätt för människor att ta PrEP, som genom geler in i kroppen, Vaginala ringar, injektioner och implantat.

Mer information

För mer information om PrEP, besök US Department of Health and Human Services.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Jean-Michel Molina, M.D., Ph.D., professor, infektionssjukdomar, universitetet i Paris, Diderot; Julia Marcus, postdoktor, avdelningen för forskning, Kaiser Permanente norra Kalifornien; 1 december 2015, New England Journal of Medicine, online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY