Nya Diabetes fall bland amerikaner släppa för första gången på decennier: CDC

0
165

Nya Diabetes fall bland amerikaner släppa för första gången på decennier: CDC

News Picture: New Diabetes Cases Among Americans Drop for First Time in Decades: CDC

TISDAG, december 1, 2015 HealthDay nyheter) – Ett tecken på att amerikanerna kan slutligen vända hörnet i kampen mot diabetes – och eventuellt fetma – federala hälsostatistik släppte tisdag visar att antalet nya fall av diabetes har minskat för första gången på årtionden.

Nedgången var inte plötsliga eller dramatiska. Men nya diabetes fall ökade från 1,7 miljoner 2009 till 1,4 miljoner 2014, enligt den amerikanska Centers for Disease Control and Prevention.

”Det verkar ganska klart att incidens har nu faktiskt börjat släppa. Från början var lite förvånande eftersom jag hade blivit så van att se ökar överallt vi såg,”berättade CDC forskaren Edward Gregg The New York Times.

Andelen amerikaner med diabetes är fortfarande två gånger vad det var i början av 1990. Och inte varje rasgruppen har gjort framsteg mot blodsocker sjukdomen, som utlöses ofta av fetma och brist på motion.

En annan rapport som släpptes tisdag vid Diabetes världskongressen i Vancouver, Kanada, visar också, att Förenta staterna fortfarande har högst diabetes bland 38 industriländerna.

CDC rapport erbjuder dock vissa uppmuntrande tecken på att amerikanerna slutligen eventuellt vidtar hälsosammare livsstil.

Färre vita är exempelvis nu som diagnostiseras med diabetes–oftast typ 2-diabetes, överlägset den vanligaste formen av sjukdomen. Men svarta och Hispanics har inte sett betydande nedgångar i diagnoser även om en nedåtgående trend börjar växa fram, CDC rapport visade.

Utbildade amerikanerna har också sett förbättringar i diabetes diagnoser, medan de mindre utbildade har bara sett en utslätning av antalet nya fall, konstaterade i rapporten.

”Det inte är ännu tid att ha en parad,” berättade Dr David Nathan, direktör för Diabetes Center och kliniska forskningscentrum vid Massachusetts General Hospital i Boston, för tider. Men, ”det har slutligen trädde i medvetenheten av vår befolkning att stillasittande livsstil är ett verkligt problem, att ökad kroppsvikt är ett verkligt problem.”

Rapporten World Diabetes Congress erbjöd en mer allvarsam bedömning av diabetes i USA.

Rapporten visar att 11 procent av amerikanerna i åldrarna 20 till 79 diabetes. Till 30 miljoner amerikaner som har diabetes lika ungefär två tredjedelar av de 46 miljoner människor som har sjukdomen i andra 37 nationer tillsammans.

Andra utvecklade länder med hög diabetes inkluderar Singapore (10,5 procent) och Portugal (10 procent vardera), Malta och Cypern (9,5 procent).

De lägsta priserna enligt i Litauen, Estland och Irland–cirka 4 procent vardera, rapporten.

”Förekomsten av typ 1 och typ 2-diabetes ökar över hela världen,” sade Dr. Nam Cho, ordförande för International Diabetes Federation (IDF) Diabetes Atlas. Cho är professor i förebyggande medicin på Ajou University School of Medicine i Sydkorea.

”Även om den exakta orsaken till typ 1-diabetes är för närvarande okänd, trender såsom urbanisering, ohälsosam kost och minskad fysisk aktivitet är alla livsstilsfaktorer som bidrar som ökar risken för typ 2-diabetes,” Cho sa i ett pressmeddelande IDF.

Cirka 415 miljoner människor världen över har diabetes och cirka 47 procent förbli odiagnostiserade.

Medan USA har högst diabetes bland industriländerna, rangordnar det 60 över hela världen. Kina och Indien har det högsta totala antalet personer med diabetes–110 miljoner och 69 miljoner respektive–men inte de högsta nivåerna, med 10 procent och 9 procent, respektive, enligt rapporten World Diabetes Congress.

Omkring 90 procent av amerikanerna med diabetes har typ 2 diabetes, som orsakar en ackumulering av glukos (socker) i blodet. Det är vanligtvis behandlas med livsstilsförändringar, tablettbehandling och insulin, det hormon som transporterar blod socker till celler i kroppen för energi. När för mycket glukos ansamlas i blodet, det kan orsaka två problem: cellerna i kroppen kan vara svalt för energi, och med tiden villkoret kan skada ögon, njurar, nerver eller hjärtat, enligt American Diabetes Association (ADA).

Typ 1-diabetes diagnostiseras vanligen hos barn och unga vuxna, även om fler äldre vuxna diagnostiseras med sjukdomen.

Typ 1 diabetes producerar kroppen inte insulin. Med användning av insulinbehandling och andra behandlingar, kan även små barn hantera villkora och leva långa, friska liv, enligt ADA.

Typ 1 komplikationer kan innefatta njursvikt, blindhet och fot amputationer.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: US Centers for Disease Control and Prevention; International Diabetes Federation, pressmeddelande, 1 december 2015. American Diabetes Association; New York Times

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY