Planerade Cesareans knutna till viss ökning av astma Risk för barn

0
192

Planerade Cesareans knutna till viss ökning av astma Risk för barn

News Picture: Planned Cesareans Tied to Slight Increase in Asthma Risk for KidsAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

TISDAG, december 1, 2015 HealthDay nyheter) – barn födda av planerade kejsarsnitt tycks ha en något högre risk att utveckla astma än de som är födda genom vaginal leverans, forskare rapport.

Skillnaden i risk var liten, med 3,73 procent av de som är födda genom planerade kejsarsnitt på sjukhus efter ålder 5 för astma, jämfört med 3,41 procent av barnen som är födda genom vaginal leverans. Och de som hade ett kejsarsnitt leverans hade 10,3 procent risk att behöva en astma inhalator vid ålder 5, jämfört med 9,6 procent för dem som fötts vaginalt, forskarna hittade.

”C-sektionen kan spela en roll för att förklara global ökning av astma, men totalt sett denna studie ger viss försäkran som barn levereras av planerade kejsarsnitt inte väsentligen högre risk av barnsjukdom, säger leda forskaren Dr Mairead Black. Svart är en klinisk lektor och forskarassistent i obstetrik på University of Aberdeen i Skottland.

Det är en observationsstudie, så vi inte kan definitivt säga att den planerade kejsarsnitt är orsaken till en liten ökning av risken för astma,”sa hon.

”Den absoluta skillnaden i risk att barn levereras av planerade kejsarsnitt var mycket låg. Så, medan c-sektionen kan spela en roll för att förklara global ökning av astma, det är osannolikt att vara tillräckligt viktigt för att påverka enskilda leverans beslut,”La svart.

Rapporten offentliggjordes den 1 december i Journal of American Medical Association.

För studien, svart och hennes kollegor insamlade data på mer än 321,000 firstborns i Skottland mellan 1993 och 2007, och följde dem till februari 2015.

Utredarna fann att, jämfört med barn födda av akut kejsarsnitt, de som är födda av planerade kejsarsnitt inte var en betydligt ökad risk för astma som kräver sjukhusvård, astma inhalator recept vid ålder 5, fetma vid ålder 5, inflammatorisk tarmsjukdom, cancer eller död. Men de var ökad risk för typ 1-diabetes, resultaten visade.

Dr Mitchell Maiman, ordförande för institutionen för obstetrik och gynekologi på Staten Island University Hospital i New York City, sade, ”C-sektionen kan vara en nackdel för barn.”

Processen att gå genom förlossningskanalen kan vara en fördel att barnets immunförsvar, föreslog han. ”Det är något om att gå genom förlossningskanalen–den svåraste resan barnet kommer att ha i dess hela liv–som har en konkurrensfördel, säger Maiman.

Maiman sade att ha en c-sektion, om det inte är medicinskt nödvändig, rekommenderas inte. För mammor, kan en c-sektion öka risken för blödning, döende och har problem med att leverera moderkakan. ”En c-sektionen är mindre säker än en vaginal leverans,” tillade han.

En annan studie i samma journal tittade på c-sektionen priser runt om i världen, och hittade kejsarsnitt högre korrelerade med lägre dödlighet bland spädbarn och mödrar. Kejsarsnitt varierar mycket från land till land, från så lågt som 2 procent till mer än 50 procent, Forskarna fann.

”I länder som ger mycket låga priser för C-avsnitt, det finns mycket höga mödra och neonatala dödsfall,” säger leda forskaren Dr Thomas Weiser, biträdande professor i kirurgi vid Stanford University School of Medicine, i Stanford, Kalifornien

Som C-avsnitt ökar, minskar av maternell och neonatal död, sade han. Men när graden av C-avsnitt når ca 19 per 100 födda, det finns ingen ytterligare minskningar i dödsfall, Weiser.

”Länder som försöker förbättra resultaten ska överväga kejsarsnitt som en del av omfattande mödravård,” sade han. ”Länder som har mycket låga priser för C-avsnitt kommer att förbättra som inom ramen för övergripande hälso-och sjukvård.”

Men, ”på den andra sidan, länder som har höga nivåer av C-avsnitt kan ha priser som är överdriven,” Weiser lagt till.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Mairead Black, M.R.C.O.G., klinisk lektor och forskarassistent i obstetrik, University of Aberdeen, Storbritannien; Mitchell Maiman, MD, ordförande, Institutionen för obstetrik och gynekologi, Staten Island University Hospital, New York City; Thomas G Weiser, MD, M.P.H.,assistant professor, kirurgi, Stanford University School of Medicine, Stanford, Kalifornien; 1 december 2015, Journal of American Medical Association

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY