Riskerar Energy Drink ”Skott Raise tonåringar” Diabetes?

0
151

Riskerar Energy Drink ”Skott Raise tonåringar” Diabetes?

News Picture: Could Energy Drink 'Shots' Raise Teens' Diabetes Risk?Av Dennis Thompson

HealthDay Reporter

ONSDAG, december 2, 2015 HealthDay nyheter) – koffein-lastad ”energi shots” verkar utlösa kortsiktiga insulinresistens hos tonåringar, kanadensiska forskare rapport.

Fyndet antyder att denna effekt kan lägga grunden för att utveckla typ 2-diabetes senare i livet, säger forskarna.

Tonåringar som nedskjutna en liten orange flaska 5 timmars energi–som innehåller inget socker men har 208 milligram koffein –kunde inte metabolisera socker lika effektivt som när de drack en decaf version av samma dricker, fann studien.

De som drack traditionella 5 timmars energi upplevt en 25 procentig ökning i både blodsocker och blod insulin nivåer jämfört med när de drack den decaf versionen, säger studien författarna.

”Det är koffein, säger senior forskare Jane Shearer, en biträdande professor och diabetes forskare vid University of Calgary i Kanada. ”Förhöjt koffeinhalten i energi drycker är vad som orsakar detta svar.”

Resultaten var rapporteras onsdag vid världskongressen om Diabetes, i Vancouver, Kanada. Forskning som presenterades vid möten anses preliminär tills publiceras i en kollegialt granskad medicinsk tidskrift.

Enligt Dr Jan Hux, chief vetenskap officer för den kanadensiska Diabetesförbundet, är resultaten oroande eftersom de tonåringar blodsockernivåerna inte minskar även efter deras kroppar började producera insulin, det hormon som hanterar blodsocker.

”Du tror om insulin är hög, sockret ska gå ner, sade Hux. ”Som föreslår att koffein orsakar insulinresistens. Kroppen har att göra mer insulin för att uppnå samma effekt.”

Insulinresistens är det första steget i att utveckla typ 2-diabetes, förklaras Hux.

I studien fick slumpmässigt 20 tonåringar mellan 13 och 19 antingen en traditionell 5 timmars energi skott eller ett skott av 5 timmars energi Decaf. Fyrtio minuter senare, fick de alla en standard oral glukostolerans test.

Glukostolerans test mäter kroppens förmåga att bearbeta socker, och är en standard screeningmetod för typ 2 diabetes, sade Hux. Deltagarna äter en stor dos av socker, och sedan forskare ta regelbundna blodprov för att se hur blodsocker och insulinnivåer svara.

Alla tonåringar så småningom provat båda 5 timmars energiprodukter, så deras blodsocker och insulin svar kunde jämföras head-to-head mellan de koffeinhaltiga och icke-caffeinated versioner.

När tonåringar drack koffeinhaltiga 5 timmars energi, rapporterade de upplevde en 24,6 procent större ökning blodsocker nivåer och en 26,4 procent större ökning insulin nivåer under glukostoleransen test än när de drack koffeinfritt 5 timmars energi, forskarna.

”Koffein har en halveringstid på fyra till sex timmar, säger Shearer. ”Detta förhöjda glukos/insulin svar kommer att pågå en bra bit av dagen.”

Ingen är säker varför koffein påverkar kroppens förmåga att metabolisera socker, sa Danielle Battram, professor i mat och näring vid Brescia University College i Ontario.

Koffein kan direkt påverka insulinets förmåga att kontrollera socker nivåer, Battram sa, eller det kan hämma funktionen av insulin genom att främja utgivningen av hormoner som adrenalin som fungerar mot insulinresistens.

Även om denna studie inte ser på långsiktiga effekter, väcker det frågor om den roll som koffein-belastade energidrycker kan spela i framtida risk för typ 2 diabetes, Shearer sade.

”För personer som är känsliga för att utveckla typ 2-diabetes på vägen, detta kunde påskynda sjukdomen längs,” hon sa.

Dock bör inte dessa resultat gäller människor som dricker kaffe, Shearer sa, även om en 14-ounce kopp Dunkin ‘ Donuts kaffe innehåller 178 milligram koffein och en 16-ounce kopp Mcdonald’s java har 133 mg.

”Det finns riktigt bra data att visa att dricka en kopp kaffe är fördelaktigt för dig,” sade Shearer. ”Det beror, tro det eller ej, kaffe är den huvudsakliga källan av antioxidanter för de flesta nordamerikaner.”

Koffeinet i kaffe kommer i en växtbaserad form, tillsammans med massor av andra nyttiga föreningar, Shearer sade. Å andra sidan, förklarade energidrycker innehåller bearbetade form av pulveriserad koffein att mer direkt påverkar en persons ämnesomsättning, hon.

Amerikansk dryck Association (ABA) tog frågan med studien resultaten.

”Koffein har säkert förbrukats, i en mängd olika livsmedel och drycker, runt om i världen i hundratals år,” sagt föreningen i ett uttalande onsdagen.

”Och de flesta energidrycker innehåller betydligt mindre koffein än en liknande storlek kaffehuset kaffe. Även så, energi dryck tillverkare frivilligt går långt utöver alla federala krav när det gäller märkning och utbildning,”ABA sade.

”Medan varken detta [undersökning] abstrakt, kroppen av vetenskapliga bevis, antyder att energidrycker orsaka unika hälsoresultat, det är viktigt att notera att den produkt som används i denna studie inte var en energidryck utan snarare en energi skott,” föreningen sade i sitt uttalande. ”Mainstream energidrycker är alkoholfria drycker som regleras av FDA [US Food and Drug Administration].”

Shearers forskargrupp planerar nästa titta på hälsoeffekterna av regelbunden, full storlek energidrycker som Red Bull och Monster, som innehåller massor av både socker och koffein, hon sa.

Tidigare forskning har visat att människor som regelbundet Drick sockerhaltiga drycker har en 20 till 30 procent högre risk för typ 2-diabetes, säger Hux.

”Från dessa studier vet vi sockerhaltiga drycker är en risk, och från denna studie vi vet att koffein kan öka denna risk,” Hux sade.

Men den mänskliga kroppen är kunna anpassas till fortsatt doser av koffein, Battram sade, och det är inte klart insulinresistens som visas i denna studie kommer att finnas kvar länge nog för att orsaka hälsoproblem.

”Vi inte vet om detta insulin nedskrivningar som du ser kommer att fortsätta under dagarna,” sade Battram. ”Vi vet inte riktigt långsiktiga vad detta gör. Vi kan inte säga detta har en negativ effekt på oss.”

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Jane Shearer, Ph.D., docent och diabetes forskare, University of Calgary, Kanada. Jan Hux, MD, chef vetenskap officer, kanadensiska Diabetesförbundet; Danielle Battram, Ph.D., professor, mat och näring, Brescia University College, Ontario; 2 december 2015, presentation, World Diabetes Congress, Vancouver; 2 december 2015, uttalande, American dryck Association

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY