Cysta symptom, tecken och orsaker

0
224

Cysta symptom och orsaker

Medicinska författare:

Melissa Conrad Stöppler, MD

Medicinsk redaktör:
William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR

William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR

William C. Shiel Jr., MD, FACP, FACR

Dr Shiel fick en examen med högsta betyg från University of Notre Dame. Där var han inblandad i forskning i strålningsbiologi och fick Huisking stipendium. Efter examen från St. Louis University School of Medicine, avslutade han sin invärtesmedicin hemvist och reumatologi gemenskap vid University of California, Irvine. Han är styrelse-certifierad i invärtesmedicin och reumatologi.

En cysta är en sluten sac-liknande struktur som inte är en normal del av vävnaden där den är belägen. Cystor är vanliga och kan inträffa var som helst i kroppen hos människor i alla åldrar. De kan ibland kännas som en onormal eller ny knöl eller bula. Cystor är oftast fyllda med luft eller andra gaser, vätskor såsom pus eller halvfasta ämnen som vävnad skräp eller andra material. Eftersom cystor varierar i storlek, de kanske kan upptäckas endast under ett Mikroskop eller de kan bli så stor att ersätta de normala organ och vävnader. Den yttre väggen av en cysta kallas kapseln.

Vad orsakar en cysta?

Cystor kan uppstå genom olika processer i kroppen, inklusive

  • ”slitage” eller enkla hinder för flödet av vätska,
  • infektioner,
  • tumörer,
  • kroniska inflammatoriska tillstånd,
  • genetisk (ärvda) villkor,
  • defekter i utvecklingen av organ i embryot.

Ibland kan man känna en cysta dig själv när du känner en onormal ”klump”. Cystor i hud eller vävnad under huden är exempelvis vanligt märkbar. Cystor i mjölkkörtlar (bröst) kan också vara påtaglig (vilket innebär att du kan känna dem när du undersöka området med fingrarna). Cystor i inre organ, såsom njurarna eller levern, kan inte ge några symtom eller inte kan identifieras med den drabbade individen. Dessa cystor upptäcks ofta först av avbildande (röntgen, ultraljud, datortomografi eller datortomografioch magnetisk resonanstomografi eller MRI), ofta när de imaging studierna görs för ett annat ändamål.

Vilka är de olika typerna av cystor?

Medicinskt granskats av en läkare på 12/3/2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY