MRI kan upptäcka tidiga tecken på knä artrit: studie

0
215

MRI kan upptäcka tidiga tecken på knä artrit: studie

News Picture: MRI Can Spot Early Signs of Knee Arthritis: Study

ONSDAG, december 2, 2015 HealthDay nyheter) – MRI kan upptäcka varningssignaler om knä artros hos personer som har normal röntgen, forskare rapport.

De tittade på 849 personer, genomsnittlig ålder av 60, som visade inga tecken på artrit i antingen knä i röntgen. De ansågs hög risk beror på faktorer som att vara överviktig eller har en historia av knäskador.

Northwestern University-team utvärderade även broskskador, benmärg lesioner och menisken tårar på MRI bilder tagna tre års mellanrum. Om MRI visade försämrade skador under den tiden, var patienterna ökad risk att utveckla knä artrit eller symtom som smärta, stelhet och/eller svullnad.

Beroende på vilken typ av lesion av MRI, var risken att utveckla knä artrit inom tre år tre till 20 gånger större, anser forskarna.

”Dessa försämrade skador är ett tidigt varningstecken och en möjlighet att ingripa innan en person utvecklar den försvagande sjukdomen,” leda forskaren Dr Leena Sharma, en reumatolog och professor i medicin, sade i ett pressmeddelande som universitet.

”Om vi använder aggressiva förebyggande strategier i personer med dessa skador innan de utvecklar knä artros, kan vi att kunna fördröja sjukdomsutvecklingen eller ändra sin kurs,” tillade hon.

Dessa förebyggande åtgärder omfattar viktkontroll och undvika potentiellt skadliga fysisk aktivitet.

Studien publicerades nyligen i annaler av reumatiska sjukdomar.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Northwestern University, pressmeddelande, 19 november 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY