Viktuppgång mellan graviditeter kan påverka spädbarn överlevnad

0
194

Viktuppgång mellan graviditeter kan påverka spädbarn överlevnad

News Picture: Weight Gain Between Pregnancies May Affect Infant Survival

TORSDAG, december 3, 2015 HealthDay nyheter) – viktökning efter en första graviditet kan öka risken för spädbarnsdöd och fosterdöd i en andra graviditet, en ny studie visar.

I mödrar som tidigare var en hälsosam vikt, var även måttliga viktökning mellan de två graviditeter associerad med höja oddsen för spädbarnsdöd, forskare rapporterade 3 dec i The Lancet.

”Folkhälsa konsekvenserna är djup,” sade studie författaren Sven Cnattingius, professor vid Karolinska Institutet i Sverige, i ett pressmeddelande som tidning.

”Omkring en femtedel av kvinnorna i vår studie fått nog vikt mellan graviditeter att öka risken för dödföddhet av 30 till 50 procent, och sannolikheten för att föda barn som dör i späd ålder ökade med 27 till 60 procent, om de hade en hälsosam vikt under sin första graviditet,” sade Cnattingius.

Men medan studien upptäckt ett samband mellan moderns vikt vinna och spädbarn död och fosterdöd, det faktiskt etablera inte en direkt orsak-verkan-relation.

Forskarna analyserade data från mer än 450 000 svenska kvinnor som födde deras första och andra barn 1992-2012.

Sammantaget fann de att kvinnor vars body mass index (BMI) ökade mer än fyra enheter (ca 24 pund för en genomsnittlig höjd kvinna) mellan graviditeter hade 50 procent större risk att deras andra barn dör inom de första fyra veckorna av livet jämfört med kvinnor vars vikt oförändrad mellan graviditeter. BMI är en mätning av kroppsfett baserat på längd och vikt.

Bland mödrar på en hälsosam vikt under sin första graviditet, var en BMI ökning av två till fyra punkter (13-24 pund i någon av medellängd) av sin andra graviditet kopplad till 27 procent högre risk för spädbarnsdöd. Bland dem vars BMI steg fyra poäng eller mer, var risken 60 procent högre, Studien fann.

Studien författarna föreslog att BMI vinster i hälsosam vikt kvinnor kan återspegla en större ökning av fettmassa än i feta kvinnor, och därför innebära en större risk.

Orsaker till spädbarnsdöd i studien inkluderade fosterskador, syrebrist under förlossningen, infektioner och plötslig spädbarnsdöd.

Forskarna fann också att risken för spädbarnsdöd föll cirka 50 procent bland överviktiga kvinnor som förlorat minst 13 pounds före sin andra graviditet.

Fortfarande, ”förekomsten av övervikt och fetma hos gravida kvinnor har nått epidemiska nivåer. Mer än hälften av kvinnor i [USA] och en av tre kvinnor i Sverige är antingen överviktiga eller feta i början av graviditeten,”sade studie medförfattare Dr Eduardo Villamor, professor i epidemiologi vid universitetet i Michigan School of Public Health.

”Våra resultat betona vikten av att utbilda kvinnor om att upprätthålla en hälsosam vikt under graviditeten och minska övervikt innan du blev gravid som ett sätt att förbättra infant överlevnad,” sade han i pressmeddelandet.

En kvinna 5 fot, 4 inches tall som övervikt (BMI 25 till 29) om hon väger mellan 145 och 169 pounds. Om hon väger 175 pounds (BMI 30) eller mer, anses hon feta, enligt den US Department of Health och Human Services.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Lancet, pressmeddelande, 2 december 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY