Få din influensa skott innan influensa är utbredd: CDC

0
180

Få din influensa skott innan influensa är utbredd: CDC

News Picture: Get Your Flu Shot Before the Flu Is Widespread: CDCAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

FREDAG, 4 december 2015 HealthDay nyheter) – Medan relativt få fall av influensa har dykt upp så långt i Förenta staterna, hälso-tjänstemän säger semesterperioden kommer sannolikt ändra på, för att alla ska få en influensa skott nu.

Människor kommer att vara shopping, resor och ska sammankomster–alla utmärkta sätt att utsättas för influensa, sade Dr Michael Jhung, en medicinsk officer i influensa uppdelningen på US Centers for Disease Control och Prevention.

”Människor får influensa när de är kring människor med influensa,” sade han. ”Om vi kan få människor att få vaccineras i veckor innan de lämnar för sina semesterresor, skulle det vara perfekt.”

Nu är en bra tid att få vaccinerade, innan influensa är utbredd, Jhung sa. ”Det är December och vi har inte mycket influensa aktivitet i USA, som inte är så förvånande”

Men låg till måttlig influensa aktivitet börjar dyka upp i Oklahoma och South Carolina, Jhung sa. ”Det är ett tecken på att influensa aktivitet är sannolikt att plocka upp i en vecka eller två,” sade han.

Det bästa sättet att skydda dig mot influensa är att få en influensa skott, även när influensa epidemi, sa Jhung. ”Det är aldrig för sent att få vaccineras.”

I en typisk influensa säsong skicka influensa komplikationer – inklusive pneumoni – mer än 200.000 människor till sjukhus. Dödstal kopplade till influensa varierar årligen, men har gått så högt som 49.000 dödsfall per år, säger CDC.

Gravida kvinnor löper ökad risk från influensa. Och det är viktigt att kvinnor med nyfödda får sin influensa skott för att skydda sina barn, som inte kan vaccineras tills de är minst 6 månader gammal.

Risk finns också seniorer och personer med kroniska hälsoproblem som lungcancer och hjärtsjukdomar.

Hur effektivt vaccin är att förebygga influensa beror på hur bra en match är att de stammar av influensavirus cirkulerar det året. De flesta år, är vaccinet mellan 40 och 60 procent effektiva, enligt CDC.

Förra året, sa vaccinet erbjuds dåligt skydd mot de vanligaste influensastam som cirkulerade, ett H3N2-virus, Jhung.

Som hände eftersom viruset som experter förutspådde för att vara den dominerande stammen inte var, och det nya viruset H3N2 inte ingick i vaccinet, förklarade han.

Denna obalans orsakat en svår influensa säsong, speciellt för de mycket gamla och ungarna, och ledde till ett rekordstort antal sjukhusinläggningar för influensa bland äldre, enligt CDC.

Årets vaccin innehåller den nya H3N2 stammen, men det är för tidigt att säga vilka stammar kommer att dominera, Jhung sa. ”Om det fortsätter som de är just nu, vi kommer att se en säsong där vaccinet är en bra matchning för de cirkulerande influensa virus,” sade han.

Årets vaccin innehåller också två andra stammar som förväntas vara ungefär lika väl, enligt CDC tjänstemän.

”Massor av vaccin finns,” sade Jhung. Tillverkarna förväntas producera 170 till 180 miljoner doser.

Dr Marc Siegel, docent i medicin vid NYU Langone Medical Center i New York City, sa ”alla måste få en influensa skott, eftersom det skapar en ring av immunitet inuti ditt hushåll och skyddar din gravida fru eller ditt barn eller din äldre förälder.”

Ju fler människor som är vaccinerade, det finns mindre cirkulerande virus och färre människor är i riskzonen, sade han.

Under ett år som detta, när vaccinet verkar vara en bra match, kan man räkna med nära 70 procent minskning av brådskande vård besök från influensa om man har vaccinerats, Siegel noterade.

”Detta innebär färre sekundära infektioner som lunginflammation, bronkit, öroninfektioner, färre hjärtinfarkter orsakad av influensa, färre sjukhusinläggningar och färre dödsfall i de som fått influensavaccin,” sade han.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Michael Jhung, M.D., kommenderar, influensa division, US Centers for Disease Control and Prevention; Marc Siegel, MD, docent, medicin, NYU Langone Medical Center i New York

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY