Att göra känsla av det meningslösa våldet

0
183

Att göra känsla av det meningslösa våldet

News Picture: Making Sense of the Senseless ViolenceAv Dennis Thompson

HealthDay Reporter

TORSDAG, december 3, 2015 HealthDay nyheter) – Massa skottlossning och den medföljande blodbadet har nu blivit en del av livet i Amerika. Och psykisk hälsa experter varnar att denna stadig drumbeat våld kan få stora konsekvenser för landets psyke.

Det har varit 355 massavrättningar i USA hittills i år–definieras som händelser där fyra eller fler offer sköts, men inte nödvändigtvis dödas, enligt ShootingTracker.com, en crowd-sourced webbplats som övervakar USA pistol våld.

Att uppgår till mer massavrättningar än dagar gick i år, långt mer än någon annan nation på jorden. Och de flesta av dessa fruktansvärda episoder misslyckas att göra nationella rubriker.

Till exempel inträffade onsdagens blodbad i San Bernardino, Kalifornien, som lämnade 14 människor dött och 21 sårade bara timmar efter en fotografering i Savannah, Georgia, i vilka fyra personer sköts och en dog.

Men den psykologiska inverkan börjar ta en mätbar vägtull, experter säger.

”Jag tror folk blir mer medvetna om att dessa saker händer mycket oftare, säger Russell Jones, professor i psykologi och chef för Stress och Coping Lab vid Virginia Tech, kollegiet som 2007 upplevde en massa skytte som lämnade 32 döda och 17 skadades.

”Nationen kommer att bli mer orolig och mer rädd och osäkrare eftersom detta går på. Den har en övergripande effekt,”tillade han.

På 20 separata dagar i år fanns det minst fyra massavrättningar någonstans i landet. Våldshandlingar har blivit så vanligt att människor nu vet många av dem vid namn–Planned Parenthood i Colorado Springs, Sandy Hook, Virginia Tech, Columbine.

Många amerikaner har kvar domnade av våldet, och det är en normal mänsklig reaktion, säger Jonathan Alpert, New York City psykoterapeut och författare till ”vara Fearless: förändra ditt liv i 28 dagar.”

”Det är hur vi skyddar oss från trauma”sa Alpert. ”Vi sätta upp försvar. Vi satte upp hinder. Vi kopplar bort.”

Vissa människor går in i förnekelse–fuktade av brutalitet. Men många andra kommer bli emotionellt överväldigade av pistol våld, sade Dr Carole Lieberman, en psykiater i Beverly Hills, Kalifornien

”När förnekande börjar lyfta, det kan vara en mycket förvirrande och ångest-provocera tid eftersom den rationella delen av ett sinne kämpar med den känslomässiga delen som inte vill höra sanningen,” Lieberman sade.

Vissa människor kan bli isolerade homebodies som deras världsbild fortsätter att skakas, sade Jones, fellow American Psychological Association.

”Människor kan bli mycket rädd och orolig,” sade han. ”Kanske världen är inte rättvis. Kanske världen är helt oförutsägbara, och jag är i riskzonen för några mycket dåliga saker händer. De börjar att undvika personer, platser och saker som påminner dem om dåliga saker som har hänt, eller saker som potentiellt skulle kunna hända.”

Andra kan bli arg och beslutsam, och se det pågående våldet som en uppmaning till handling–även om de inte är riktigt säker på vad de kan göra, säger Michael Moore, biträdande professor i psykologi vid Adelphi University i Garden City, ny

”Detta är vad sporrar människor att inlägg på sociala medier eller registrera online framställningar. Vi vill känna att vi är kraftfulla, eller användbara och kan göra något för att förhindra dessa fruktansvärda händelser, säger Moore. ”Dessa åtgärder är att så mycket på att göra oss må bättre, förändra världen inom oss, som de är på förändring i vår yttre värld, som är mindre kontrollerbara och förutsägbar.”

Samuel Gladding, professor i rådgivning vid Wake Forest University i Winston-Salem, NC, instämmer. ”De som ligger närmast skjutningarna svarar med en ström av altruistiska handlingar,” sade han. ”I sådana samhällen finns det mer rädsla, men också mer motstånd och lösa att inte låta våld vinna.”

De kämpar för att klara dessa våldsamma händelser skulle göra klokt i att minnas att det fortfarande är mycket osannolikt att du eller dina kommer att bli direkt involverade i en skytte, sade Dr Renee Binder, ordförande i American Psychiatric Association.

Det är normalt att reagera på det,”sade bindemedel. ”När det händer för de flesta, du gör en verkligheten och anser att chanserna att detta händer till någon du älskar är fortfarande mycket ovanligt.”

Och det är vad människor kan göra för att klara och känna mer kontroll, Alpert sade. De omfattar:

  • att upprätthålla struktur och rutin i din dag, inklusive ett regelbundet schema för arbete, utöva och sociala aktiviteter.
  • frivilligt att hjälpa andra.
  • borta från mediekällor som rapporterar hype, skvaller och sprida rädsla och begränsande exponering för även tillförlitliga källor av nyheter.

Föräldrar bör försäkra sina barn och låt dem veta att de är säkra, sa bindemedel och Jones.

”Skapa en öppen och stödja miljö, där barnen vet att de kan vända till dig och ställa frågor, sade Binder.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Russell Jones, Ph.D., professor i psykologi och chef för Stress och Coping Lab, Virginia Tech, Blacksburg, Virginia; Jonathan Alpert, psykoterapeut, New York City; Carole Lieberman, MD, MPH, psykiater, Beverly Hills, Kalifornien; Michael Moore, Ph.D., docent, Gordon F. Derner Institutet för avancerad psykologiska studier, Adelphi University, Garden City, ny; Samuel Gladding, Ph.D., professor i rådgivning, Wake Forest University, Winston-Salem, NC; Renee Binder, MD, ordförande, American Psychiatric Association

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY