Diabetes läkemedel förbättrar tarmbakterier, studie visar

0
158

Diabetes läkemedel förbättrar tarmbakterier, studie visar

News Picture: Diabetes Drug Improves Gut Bacteria, Study Finds

FREDAG, December 4, 2015 HealthDay nyheter) – Diabetes drogen metformin verkar utlösa gynnsamma förändringar i tarmbakterier, en ny studie visar.

Forskarna analyserade tarmbakterier befolkningarna i 784 personer med och utan diabetes typ 2 som levde i Kina, Danmark och Sverige.

Resultaten visade att ta metformin hade positiva effekter på tarmbakterier hos personer med typ 2-diabetes. Specifikt, förbättrade drogen bakterier förmåga att producera vissa typer av korta fettsyror som minskar blodsockernivån på olika sätt.

Forskarna fann också att patienter som tar metformin har mer koliforma bakterier i deras tarmarna, vilket kan förklara varför drogen orsakar biverkningar såsom uppkördhet och ökad gasbildning.

”Vi var inte kunna visa att andra typer av antidiabetic droger hade någon verklig inverkan på tarmfloran. När man studerar patienter med typ 2 diabetes inte behandlas med metformin, upptäcker vi gjorde, dock att de–oavsett om de var från Danmark, Kina eller Sverige–hade färre av de bakterier som producerar de hälsofrämjande korta fettsyrorna,”sade senior studie författaren Oluf Borbye Pedersen, professor med centrum för metabola grundforskning på Köpenhamns universitet i Danmark.

”Om avsaknaden av vissa kombinationer av fettsyra-producerande intestinal bakteriearter är en av de bidragande orsakerna till typ 2 diabetes undersöks för närvarande,” sade han i ett pressmeddelande som universitet.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Nature.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Köpenhamns universitet, pressmeddelande, 2 december 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY