Omega-3 fettsyror kan spela roll i bipolär sjukdom: studie

0
152

Omega-3 fettsyror kan spela roll i bipolär sjukdom: studie

News Picture: Omega-3 Fatty Acids May Play Role in Bipolar Disorder: Study

FREDAG, December 4, 2015 HealthDay nyheter) – En liten studie antyder att det kan finnas en koppling mellan nivåer av omega-3 fettsyror och bipolär sjukdom.

Forskarna jämförde 27 personer med bipolär sjukdom och 31 personer utan psykisk sjukdom. De med bipolär sjukdom hade lägre nivåer av vissa omega-3 fettsyror som kan passera blod – hjärnbarriären, studien författarna hittade.

Omega-3 fettsyror spelar en viktig roll i kommunikationen mellan hjärnans celler, och fettsyror är en stor aktör i immunförsvaret och inflammatoriska system, anser forskarna.

”Omega-3 och omega-6 fettsyror kan rubba balansen av inflammation, vilket vi tycker är viktigt vid bipolär sjukdom,” sade studie ledare Erika Saunders, en docent och ordförande i psykiatri vid Penn State College of Medicine i College Park, Pa., i ett pressmeddelande som skolan.

Livsmedel som fisk, vegetabiliska oljor, nötter, linfrön och linfröolja , samt bladgrönsaker, är rik på omega-3 fettsyror. Studien fann ingen skillnad i rapporterade konsumtionen av dessa livsmedel mellan de två grupperna av deltagarna.

Forskarna sa att de inte vet om det är att bara vissa livsmedel ingick i undersökningen eller för att människor inte kunde minnas exakt vad de hade ätit.

De undersöker nu om öka mängden fettsyror i bipolära patienter dieter kan gynna dem.

”Vi bedriver aktivt nästa steg i denna rad av utredning, för att komma till den punkt där vi vet vad förändringar i kost ska hjälpa människor med bipolär sjukdom så att de kan ha ett annat alternativ utöver de mediciner som finns tillgängliga,” Saunder sade.

Tidigare forskning har funnit att omega-3 kosttillskott som ingen fördel för personer med bipolär sjukdom, forskarna lagt till.

Studien publicerades nyligen i tidskriften bipolär sjukdom.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Penn State, pressmeddelande, 24 november 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY