Säkert att ta antidepressiva läkemedel med Tamoxifen: studie

0
233

Säkert att ta antidepressiva läkemedel med Tamoxifen: studie

News Picture: Safe to Take Antidepressants With Tamoxifen: Study

FREDAG, December 4, 2015 HealthDay nyheter) – Bröstcancer överlevande som tar antidepressiva medel medan på cancer läkemedlet tamoxifen inte löper ökad risk för en återgång av sin cancer, en ny studie visar.

Tamoxifen är ofta används för att minska risken för bröstcancer återvänder. Men det kan orsaka obehagliga biverkningar, inklusive värmevallningar och depression. Som ett resultat, sade nästan hälften av de 2,4 miljoner bröstcancer överlevandearna i USA ta antidepressiva, studien författarna.

”Med tanke på att tusentals bröst cancer överlevande kamp med depression, sömnstörningar och andra biverkningar på tamoxifen, vår studie bör bidra till att lindra eventuella farhågor som läkare har om förskrivning av antidepressiva läkemedel att deras patienter med bröstcancer för att förbättra deras livskvalitet,” sade Reina Haque, en forskare vid Kaiser Permanente Southern California, i ett pressmeddelande som Kaiser.

Tidigare forskning föreslog att antidepressiva läkemedel minska effekten av tamoxifen, så Haque’s team genomfört en studie för att avgöra om det var sant.

I studien ingick nästan 16,900 tidigt skede överlevt bröstcancer som tog tamoxifen i genomsnitt tre år. Nästan hälften av dem tog också antidepressiva läkemedel.

Under en 14-års uppföljning återvände bröstcancer mer än 17 procent av kvinnorna. Återkommande priser var liknande i kvinnor som tog antidepressiva och de som inte, gjorde enligt studien publiceras 1 december i tidning National Cancer Institute.

”Vi hittade ingen ökad risk för återfall, och denna slutsats rymmer upp oavsett vilken typ av antidepressivt läkemedel används. Detta inkluderar paroxetin [Paxil], som tidigare hade rapporterats att störa tamoxifen,”säger Haque.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Kaiser Permanente, pressmeddelande, 1 december 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY