Infant viktökning som möjligt typ 1 Diabetes risken

0
139

Infant viktökning som möjligt typ 1 Diabetes risken

News Picture: Infant Weight Gain Linked to Possible Type 1 Diabetes RiskAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

MÅNDAG, december 7, 2015 HealthDay nyheter) – Norska forskare har kopplat viktökning under det första levnadsåret till högre risk för typ 1-diabetes.

Den genomsnittliga viktökning under det första levnadsåret var mer än 6 kg (ca 14 pounds), Studien fann. Och för varje extra kilo (2.2 pounds) vikt vunnit under det första levnadsåret över medelvärdet, barn hade 20 procent större odds för att utveckla typ 1 diabetes efter ålder 9 år, anser forskarna.

”Resultaten visar att tidig barndom miljön påverkar sannolikheten för att utveckla typ 1 diabetes,” säger leda forskaren Maria Magnus, vid norska Institutet för folkhälsa i Oslo.

Men forskarna till tidig viktökning skulle vara bara en av ett antal faktorer som påverkar diabetes risken, som de inte råda föräldrar eller läkare för att försöka minska spädbarns tillväxt i syfte för att minska risken för typ 1 diabetes hos deras barn.

Dessutom, Magnus sa sambandet mellan viktökning under det första året av livet och den öka risken för typ 1-diabetes är bara en observation. Studien inte bevisa ett orsak-verkan samband mellan tidig viktökning och typ 1-diabetes, säger forskarna.

Och, tillade hon, ”det finns inga enkla råd vi kan ge till föräldrar baserat på denna undersökning.”

Cirka 5 procent av personer med diabetes har typ 1 sjukdom, enligt American Diabetes Association. Det är en autoimmun sjukdom som gör att kroppens immunförsvar felaktigt förstöra betacellerna i bukspottkörteln som producerar hormonet insulin. Magnus sa riskfaktorer för sjukdomen inte är förstått.

Typ 1 diabetes lämnar autoimmun attack kroppen utan förmågan att producera insulin. Insulin är nödvändigt för att bryta ner socker i livsmedel och att få det från blodet in i cellerna, där glukos är den viktigaste källan till energi. Personer med typ 1-diabetes måste ersätta det förlorade insulinet, vanligen genom flera injektioner varje dag.

Studien författarna spekulerade att extra stress på betaceller att göra mer insulin för att balansera viktökning kan skada dem. Den öka risken kan också orsakas av förändringar i bakterier i tarmen, föreslog de.

”Fortfarande, det är för tidigt att ändra någon praxis, till exempel när det gäller spädbarn utfodring, på grund av dessa fynd, säger Magnus.

I bästa fall tidig viktökning skulle vara bara en av ett antal faktorer som påverkar risken för typ 1-diabetes, och sådana åtgärder kan ha potentiella biverkningar, hon sa.

”Efter alla, den absoluta risken att utveckla typ 1 diabetes för ett barn är relativt blygsam, och alla potentiella påverkan av viktökning är sannolikt att vara av begränsad omfattning för de flesta individer,” sa Magnus.

Rapporten publicerades i december 7 online av JAMA pediatrik.

För att studera, Magnus och kollegor insamlade data på nästan 100.000 barn födda mellan februari 1998 och juli 2009. Barnen var en del av norska mor och barn kohortstudie och den danska nationella födelsekohort. Den genomsnittliga åldern på barn i slutet av uppföljningen var nästan 9 år i barn från Norge och 13 år i barn från Danmark.

Endast 146 av norska barn och 121 av de danska barnen utvecklat typ 1-diabetes under studien, enligt rapporten.

Dr Joshua Tarkoff, en pediatriska endokrinolog på Nicklaus Barnens sjukhus i Miami, sade, ”Läkare bör hålla ett öga på tidiga viktökning hos barn.”

Tarkoff påpekade att föräldrar och läkare vanligtvis avser att bebisar få tillräckligt i vikt under det första levnadsåret.

Vi är ganska bra på att se barn få en tillräcklig mängd vikt, men vi bör också se till att våra barn får tillräckligt med näring och att inte få för mycket vikt,”sade han.

Om länken till typ 1 diabetes och tidig vikt vinna är samma i USA som det är i Norge och Danmark är okänd, Tarkoff sade.

Men föreslog föräldrar bör se till att deras barn är på en hälsosam vikt, han.

”Vi vill inte ha någon barnet att vara för liten, men vi vet riskerna med att vara alltför stor–inklusive diabetes,” sade han.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Maria Magnus, Ph.D., Norwegian Institute of Public Health, Oslo, Norge. Joshua Tarkoff, MD, pediatriska endokrinolog, Nicklaus barnsjukhus, Miami; 7 december 2015, JAMA pediatrik, online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY