Testosteron ger män bättre riktning känsla?

0
217

Testosteron ger män bättre riktning känsla?

Av Tim Locke

WebMD Health News

Recenserad av Keith Barnard, MD

8 december 2015–Män kan ha en bättre känsla av riktning än kvinnor på grund av sina hormoner, norska forskare säger.

De kom till deras slutsats genom att ge kvinnor och män rutt-mapping uppgifter, och sedan se om en liten dos av testosteron ”hjälpte” women’s föreställningar.

I ett laboratorium, deltagarna iklätt sig 3D-glasögon och styr med en joystick för att utföra uppgifter som involverade att hitta sin väg mellan två punkter på en virtuell labyrint. Och de var upp mot klockan.

Forskarna tittade på män och kvinnors hjärnor med en realtid MRI scanner under det utöva.

Olika navigering strategier

I de första tester där 18 kvinnor och 18 män, ”mäns känsla av riktning var mer effektiva, säger Carl Pintzka, från norska universitetet för vetenskap och teknik. ”De helt enkelt fick till sin destination snabbare.”

Även om män löst 50% mer uppgifter än kvinnor, fram olika taktiker för att navigera.

Männen använde pekar av kompassen mer än kvinnor gjorde, säger Pintzka. ”Om de kommer till Student Society byggnaden i Trondheim, till exempel män brukar gå i riktningen där den har ligger. Kvinnor orientera brukar sig längs en väg för att komma dit, till exempel ”gå förbi frisören och sedan upp på gatan och sväng höger efter butiken.””

Sammantaget säger använder kompass huvudpunkterna är mer effektivt eftersom det är mer flexibelt, han. Denna strategi är mindre beroende av var du iväg från.

Realtid MRI bilder visade några skillnader i områden i hjärnan används av män och kvinnor när du navigerar.

Killarna var mer benägna att använda den del som kallas hippocampus, medan kvinnor använde frontala områden i hjärnan mer.

”Det är i synk med det faktum att hippocampus är nödvändigt att göra använda av kardinal riktningar” använda norr, söder, öst och väst, säger Pintzka.

Han säger att evolution har spelat en roll i könsskillnaderna: ”i gamla tider, männen var jägare och kvinnor var samlare. Därför våra hjärnor troligen utvecklats annorlunda. Exempelvis har andra forskare dokumenterat att kvinnor är bättre på att hitta objekt lokalt än män. Enkelt uttryckt, kvinnor är snabbare på att hitta saker i huset, och män är snabbare på att hitta huset.”

Testosteron Test

I en andra serie av tester fick några kvinnor en liten dos (0,5 mg) av testosteron lösta under deras tunga. Forskarna fann att flera medlemmar av denna grupp skulle kunna orientera sig bättre i de fyra huvudsakliga Nord, syd, öst och väst riktningar.

En grupp 42 kvinnor delades därefter i två, och grupperna fick slumpmässigt hormonet eller placebo (fake) behandling. Varken kvinnorna eller forskarna visste vem som fick vilka doser.

”Vi hoppades att de skulle kunna lösa fler uppgifter, men det gjorde de inte. Men de hade bättre kunskap om layouten på labyrinten. Och de brukade en större grad, som tenderar att användas mer av män för att navigera, hippocampus Pintzka säger.

Han säger att resultaten kan hjälpa oss att förstå vissa symtom på Alzheimers sjukdom, där förlora känsla av riktning kan vara ett tidigt tecken.

”Nästan alla hjärnans sjukdomar är olika hos män och kvinnor, antingen i antalet drabbade individer eller i svårighetsgrad. Därför något sannolikt skydda eller skadar personer av det ena könet. Eftersom vi vet att dubbelt så många kvinnor som män diagnosen Alzheimers sjukdom, det kan finnas något samband med könshormoner som är skadligt,”säger han.

Forskarna säger fluktuerande kvinnliga hormoner under Damernas menstruationscykler kan ha påverkat resultaten. Vissa kvinnor kan tycka att ha navigering testerna designad av en man kan ha spelat en roll.

KÄLLOR: Pintzka, C. beteendemässiga hjärnforskning, publicerad online den 2 november 2015. Pressmeddelande, EurekaAlert.

© 2015 WebMD, LLC. Alla rättigheter reserverade.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY