Mamma-till-vara rökning knutna till fattigare Fitness i söner

0
271

Mamma-till-vara rökning knutna till fattigare Fitness i söner

News Picture: Mom-to-Be's Smoking Tied to Poorer Fitness in Sons

ONSDAG, 9 december 2015 HealthDay nyheter) – Unga män kan ha reducerad aerobkondition om deras mödrar rökt under graviditeten, en ny studie visar.

”Det har slagits fast att rökning och andning passiv rökning är skadligt för både mor och barn. Vår studie lägger till befintliga evidensbasen för de negativa och långvariga effekterna av moderns rökning,”säger studie författaren Maria Hagnas, av universitetet i Uleåborg, Finland.

Forskningen med drygt 500 unga män, genomsnittliga ålder 19, i Finland, vars aerob fitness bedömdes på ett pågående test som en del av militärtjänsten bedömningen.

De 59 män vars mödrar rökt en cigarett om dagen under graviditeten hade lägre aerob kondition än de vars mödrar inte röker under graviditeten, Studien fann.

Att ha en mamma med ett högre BMI (BMI –en uppskattning av kroppsfett baserat på längd och vikt) före graviditet eller en mamma som fått för mycket vikt under graviditeten var också associerad med sämre kondition i de unga männen.

Och den söners kondition påverkades också av sina egna rökvanor , vikt och fysisk aktivitetsnivåer, enligt den studie som publicerades 9 Dec. i BJOG: en International Journal för obstetrik och gynekologi.

”Kvinnor måste få råd och stöd att hjälpa dem att sluta röka under graviditeten, samt vägledning om hur du underhåller en hälsosam vikt för att minimera riskerna för deras ofödda barn,” sade Hagnas i ett pressmeddelande som tidning.

Tidigare forskning har visat att rökning under graviditeten kraftigt ökar hälsoriskerna för mammor och deras bebisar.

”Rökstopp är en av de viktigaste sakerna en gravid kvinna kan göra för att förbättra sina barns hälsa, tillväxt och utveckling, och denna studie visar negativ inverkan rökning under graviditet kan ha på ett barns långsiktiga hälsa, också,” sade Geeta Kumar, ordförande för utskottet patientinformation vid Royal College av obstetriker och gynekologer i Förenade kungariket.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: BJOG: en International Journal för obstetrik och gynekologi, pressmeddelande, 9 december 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY