Prata terapi, antidepressiva ger liknande resultat för egentlig Depression

0
182

Prata terapi, antidepressiva ger liknande resultat för egentlig Depression

News Picture: Talk Therapy, Antidepressants Offer Similar Results for Major DepressionAv Alan Mozes

HealthDay Reporter

TISDAG, December 8, 2015 HealthDay nyheter) – prata terapi och antidepressiva kan båda vara lika effektivt som fristående behandlingar för egentlig depression, ny forskning indikerar.

En översyn av 11 genomfört tidigare studier som kollektivt spåras behandlingsresultat för mer än 1 500 patienter fann ingen skillnad i hur väl patienter svarat på behandling.

”Vi inte tror detta konstaterande är särskilt förvånande, eftersom varje behandling har en egen faktabas som visar de är effektiva vid behandling av egentlig depression,” säger studie leda författaren Halle Amick, en forskarassistent med forskning triangel Institute-University of North Carolina i Chapel Hill.

”Men detta är en av de få studierna som faktiskt jämföra dem head to head. Och slutsatsen är viktigt eftersom många läkare inte har förståelse för kognitiv beteendeterapi, och ofta inte känner sig helt bekväm förskrivning det, Amick tillade.

Take-away-meddelande från denna studie kan vara att om en läkare inte talar om psykoterapi som ett behandlingsalternativ, patienter verkligen bör uppmuntras att be om det, hon sa.

Studien resultaten är i 8 december numret av BMJ.

Egentlig depression är en förstämningssyndrom där känslor av sorg, förlust eller frustration kan vara allvarlig nog att störa dagliga liv, enligt US National Library of Medicine. Gruppen för studien påpekar att egentlig depression nu påverkar mer än 32 miljoner amerikaner, vilket gör det till den vanligaste formen av depression i USA.

Ändå sade bara en femtedel av patienterna faktiskt få lämplig vård, studien författarna. Lämplig vård kan antingen ta form av två månader av receptbelagda antidepressiva läkemedel (tillsammans med fyra plus besök till läkare), eller minst åtta halvtimmeslånga psykoterapi sessioner, säger forskarna.

För att se om ett sätt slog den andra, den aktuella studien tittade på forskning som utförts mellan 1990 och 2015. Alla inkluderade patienter 18 år eller äldre. Studier tittade på fördelarna med prata terapi ensam kontra missbruksbehandling, eller en kombination av två kontra läkemedel ensam.

Samtalsterapi används i studien var kognitiv beteendeterapi (KBT). KBT är en psykolog-ledda insatser för att hjälpa patienter identifiera och slutligen ändra, skadliga sätt att tänka och bete sig, säger forskarna. Läkemedel som användes i studien var kända som andra generationens antidepressiva. Denna klass av läkemedel omfattar läkemedel såsom Lexapro, Paxil, Prozac, Zoloft, Efexor och Wellbutrin, studien sade.

Många av studierna visade sig ha metodik problem, och studien författarna sa många fynd var ”låg styrka” i fråga om tillförlitlighet. De noterade också att läkemedel har granskats som en klass av läkemedel, inte av enskilda läkemedel.

Dock sade Amick att det fanns ”inga statistiska eller klinisk skillnad mellan de två behandlingarna.”

”Vi säger inte att en behandling är bättre än den andra. Allt vi kan säga är att båda verkar vara lika effektiva,”betonade hon.

Hon påpekade också att det finns allmänt mer kostnader med KBT, inbegripet kostnader för de sessioner som inte omfattas av försäkringen och tid från arbetet.

”Å den andra mediciner kan ha en högre risk för negativa biverkningar. Våra data inte utforska dessa frågor, men de måste beaktas när man väljer mellan två,”Amick lagt till.

Dr Mark Sinyor, en psykiater på Sunnybrook Health Sciences Centre i Toronto, Kanada, sade: ”denna studie verkligen lägger till en samling verk visar att båda är bra behandlingar.” Han författade en ledare som åtföljer studien.

”Men det kan finnas omständigheter där en patient skulle gynnas av mer en ingripande än en annan,” sade Sinyor, som också är biträdande professor i psykiatri vid universitetet i Toronto.

”Till exempel KBT är en behandling som optimalt levereras till människor som kan märka och namnge sina tankar och är öppna för kör beteende experiment. För somliga är detta mycket mer attraktivt än tanken att ta en medicin,”förklarade han.

”För andra, särskilt de oförmögna eller ovilliga att göra tid engagemang och önskan för relativt snabb lindring av symtom, antidepressiva läkemedel kan vara ett bättre alternativ,” Sinyor sade.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Halle Amick, M.S.P.H., Forskarassistent, forskning triangel Institute-University of North Carolina, Chapel Hill. Mark Sinyor, MD, M.Sc., psykiater, Sunnybrook Health Sciences Centre och biträdande professor, Institutionen för psykiatri, University of Toronto, Kanada; 8 december 2015, BMJ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY