Cancerfall släppa i rika länder, stiger i fattigare: studie

0
150

Cancerfall släppa i rika länder, stiger i fattigare: studie

News Picture: Cancer Rates Dropping in Rich Countries, Rising in Poorer Ones: StudyAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

MÅNDAG, December 14, 2015 HealthDay nyheter) – Bättre screening och livsstil förändringar har bidragit till att minska förekomsten av gemensamma cancer i många höginkomstländer, men låg – och medelinkomstländer ser dessa priser stiga som de antar ohälsosamma västra vanor.

Under 2012, en uppskattad 14,1 miljoner nya cancerfall och 8,2 miljoner dödsfall i cancer inträffade över hela världen, och antalet cancerfall och dödsfall förväntas växa snabbt som befolkningen ökar, blir äldre och anta en livsstil som tar upp risken för cancer, forskare rapport.

”Det inte är förvånande att de högsta nivåerna av cancer är fortfarande i höginkomstländer,” säger studie författaren Lindsey Torre, epidemiolog vid American Cancer Society.

De högsta satser som cancer är för kolon, lung- och bröstcancer, som är relaterade till livsstilsfaktorer som rökning och fetma, sade hon.

Men det intressanta är att vi börjar se stigande priser av samma cancer som har varit vanligt i höginkomstländer på grund av upptaget av västerländsk livsstil, liksom rökning och överskott kroppsvikt, i låg – och medelinkomstländer,”Torre sade.

När länder blir rikare, sade människor tenderar att röker mer, äta mer skräpmat och vara mindre fysiskt aktiva, vilket ökar risken för vissa cancerformer som är associerade med dessa förändringar, hon.

För det mesta, sa dessa länder i Sydamerika, Afrika och Asien, Torre.

”För låg – och medelinkomstländer, det ser inte bra,” Torre sa. Som förekomsten av dessa cancerformer ökning, kan dessa nationer inte har resurser att ta itu med detta växande börda. Många av dessa länder har inte screeningprogram och de får inte kunna fånga och behandla dessa cancerformer samt rikare nationer kan, hon sa.

”På samma gång, dessa länder har fortfarande en hög belastning av cancer besläktade med infektioner, som är mindre vanliga i höginkomstländer,” Torre sa. Dessa inkluderar magcancer, levercancer och livmoderhalscancer.

”Så för dessa länder, det är en dubbel börda,” sa hon.

Rapporten publicerades 14 Dec. i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Använda data från en internationell cancer databas, insamlade Torre och hennes kollegor från American Cancer Society data på cancerfall och dödsfall från 2003 till 2007.

Specifikt, de tittade på åtta stora cancer–bröst, prostata, kolon, lung, matstrupen, magen, levern och livmoderhalscancer. Tillsammans, säger dessa står för 60 procent av cancerfall och dödsfall i världen, forskarna.

Dr David Katz, direktör av Yale University Prevention Research Center och ordförande för American College of livsstil medicin, sade: ”detta dokument är en viktigt, läglig påminnelse om våra betydande förmåga att påverka frekvensen av cancer, liksom sjukdomsförlopp.”

Cancerbehandlingar är bättre i höginkomstländer, och detta förklarar bättre cancer resultat, sade han.

”Men nedgångar i cancer priser är ett bevis på att när vi tar riskfaktorer, från rökning att smittämnen till diet, cancer är ofta förebyggas,” Katz sade.

”I detta sammanhang, det är både tragiskt och orimligt att riskfaktorer för cancer och andra kroniska sjukdomar som aktivt exporteras av rika länder till utvecklingsländer,” sade han.

Exempelvis som hinder för försäljning av cigaretter i USA har monterat, har tobaksexport ökat. USA är också exporterar snabbmat, skräpmat, soda, labor-undantränger teknik och livsstil praxis att utveckla fetma och diabetes, sade han.

Vi exporterar orsaker, och således fall av cancer,”sade Katz. ”Vinst som prioriteras över människors liv. Att veta detta, och fortsätta i den andan, är alla till vår stora skam. ”

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Lindsey Torre, M.S.P.H., epidemiolog, American Cancer Society; David Katz, MD, mph, direktör, Yale University Prevention Research Center, New Haven, Connecticut, och president, American College of livsstil Medicine; 14 december 2015, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY