Vissa antidepressiva medel kan ha samband med bipolär sjukdom: studie

0
182

Vissa antidepressiva medel kan ha samband med bipolär sjukdom: studie

News Picture: Certain Antidepressants May Be Linked to Bipolar Disorder: StudyAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

TISDAG, december 15, 2015 HealthDay nyheter) – Vissa vanliga antidepressiva läkemedel kan öka vissa patienters risk att utveckla mani eller bipolär sjukdom, en stor studie antyder.

Den starkaste länken var för deprimerade patienter som ordinerats Efexor (Venlafaxin) eller antidepressiva läkemedel som kallas serotonin serotoninåterupptagshämmare hämmare (SSRI), fann brittiska studien. SSRI är citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro), fluoxetin (Prozac), paroxetin (Paxil) och sertralin (Zoloft).

Men hade många patienter som utvecklade mania eller bipolär symptom sannolikt underliggande bipolär sjukdom eller ett anlag släkthistoria eller andra faktorer, tror forskarna.

Även säger studien var observationsstudier, och ”vi inte visat ett orsakssamband mellan antidepressiva och Mani och bipolär sjukdom,” leda forskaren Dr Rashmi Patel, av avdelningen av psykos studier vid King’s College London Institute of Psychiatry, psykologi och neurovetenskap.

Ändå sade resultaten belyser behovet av att beakta riskfaktorer för bipolär sjukdom hos personer som behandlats för egentlig depression, Patel.

Dessa inkluderar en familjehistoria av bipolär sjukdom, en tidigare depressiv episod med psykotiska symtom, depression vid ung ålder, eller depression som inte svarar på behandling, sade han.

”Om du tar antidepressiva och det gäller att du kan uppleva biverkningar, det är viktigt att söka läkare att granska din medicin och att inte avbryta din behandlingen plötsligt, eftersom detta kan resultera i abstinensbesvär, säger Patel.

Egentlig depression är en av de vanligaste psykiska störningar i USA, enligt den amerikanska Centers for Disease Control och Prevention, ungefär en av 10 amerikaner i åldern 12 år och över tar antidepressiv medicin.

För att studera, Patel och kollegor studerat journaler av mer än 21.000 vuxna behandlas för egentlig depression i London mellan 2006 och 2013.

SSRI-preparat var de mest förskrivna antidepressiva (35,5 procent), sa forskarna.

Efexor, en dubbel verkande läkemedel används för att behandla depression och ångest, togs av mindre än 6 procent av patienterna. Färre än 10 procent tog Mirtazapin (Remeron) och mindre än 5 procent används tricykliska antidepressiva (Elavil).

Nästan 1.000 patienter var diagnosen bipolär sjukdom eller mani under uppföljningsperioden på ungefär fyra år.

”Vi fann att antidepressiva läkemedel var allmänt föreskrivna och förknippas med en liten ökad risk för att utveckla Mani och bipolär sjukdom,” säger Patel.

Denna förening var särskilt stark för SSRI-preparat och Efexor. Dessa droger tycktes öka risken 34 till 35 procent, säger forskarna.

Högsta ålder för manisk eller bipolär episoder bland depression patienter som tar antidepressiva medel var 26 till 35, rapporterade forskarna.

Enligt US National Institute of Mental Healthorsakar bipolär sjukdom, även kallad manodepressiv sjukdom, ovanliga förändringar i humör, energi, aktivitetsnivåer och förmåga att utföra vardagssysslor.

Studien författarna noterade att personer med odiagnostiserade bipolär sjukdom kan vara mer benägna att söka behandling när i den depressiva fasen av sjukdomen, som kunde hjälpa till att förklara sambandet mellan antidepressiva och senare bipolär beteende.

Rapporten publicerades 15 Dec. i online-tidskriften BMJ öppen.

Dr Ami Baxi, tillförordnad direktör för slutenvård och akut psykiatri på Lenox Hill Hospital i New York City, sade, ”Som förekomsten av depression ökar, fler och fler antidepressiva läkemedel förskrivs och patienter ofta fråga om riskerna med dessa droger.”

I detta fall, men sa det är svårt att säga att dessa läkemedel orsakar bipolär sjukdom, eftersom flera riskfaktorer relaterade till underliggande bipolär sjukdom inte bedömdes i denna studie, Baxi, som inte var involverade med studien.

Denna forskning visar en korrelation på antidepressiv behandling och maniska episoder utan att utvärdera befintliga riskfaktorer för att utveckla bipolär sjukdom, förklarade hon.

”För patienter som är oroade över risken för konvertering till bipolär sjukdom, resultaten av denna studie bör uppmuntra en diskussion med din läkare om fördelarna av antidepressiva och dina riskfaktorer för att utveckla bipolär sjukdom innan du gör några ändringar i läkemedel,” sa hon.

Patel överens och sa bättre sätt att identifiera depression patienter som kan löpa risk att utveckla bipolärt syndrom behöver utvecklas.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Rashmi Patel, BM, förmedlingscentrumet för biosäkerhet, Institutionen för psykos studier, King’s College London, Institutet för psykiatri, psykologi och neurovetenskap, England; AMI Baxi, M.D.,interim direktör, slutenvård och akut psykiatri, Lenox Hill Hospital, New York City; 15 december 2015, BMJ öppen, online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY