Kirurgi kan slå strålning för män med tidiga steg prostatacancer

0
146

Kirurgi kan slå strålning för män med tidiga steg prostatacancer

News Picture: Surgery May Beat Radiation for Men With Early Stage Prostate Cancer

TISDAG, december 15, 2015 HealthDay nyheter) – Män med prostatacancer som är fortfarande begränsad till orgeln är mer benägna att överleva om de har kirurgi snarare än strålbehandling, en ny kanadensisk studie visar.

Denna typ av ”lokaliserade” prostatacancer är den vanligaste formen av sjukdomen, står för cirka 80 procent av fallen, sade en grupp ledd av Dr. Robert Nam Odette Cancer Center vid Sunnybrook Research Institute i Toronto.

De vanligaste behandlingarna för lokaliserad prostatacancer är kirurgi och strålbehandling .

Men som fungerar bäst för att hålla sjukdomen i schack?

Vill du veta, Nam’s team tittade över data från 19 studier som omfattade totalt nästan 119.000 män med lokaliserad prostatacancer.

Resultaten från 15 av studierna visade att de som fått strålbehandling var dubbelt så stor risk att dö i prostatacancer som de som opererats.

Resultaten från 10 av studierna visade också att män som haft strålbehandling var 50 procent större risk att dö tidigare av någon orsak, jämfört med dem som opererats.

Resultaten av analysen publicerades 14 Dec. i journalen Europeiska Urology.

”Tidigare studier som har jämfört svarsfrekvenser på operation eller strålning har varit förvirrande på grund av deras metoder,” Nam sade i ett pressmeddelande som tidning. ”Vi har utvärderat alla bra data att jämföra kirurgi och strålbehandling, och resultaten är ganska avgörande; i allmänhet resulterar kirurgi i bättre dödlighet än strålbehandling.”

Men prostatacancer behandling handlar aldrig passar alla, tillade han.

”Det finns tillfällen när strålbehandling kan vara mer lämpligt än kirurgi, så det är viktigt att en patient diskuterar behandlingsalternativ med sin läkare,” Nam sade.

Han menar att ”viktiga med denna forskning är att den ger läkare och patienter ytterligare information att överväga när beslutet om hur man behandlar lokaliserad prostatacancer.”

Två amerikanska experter kom till lite olika slutsatser om resultatet.

”Resultaten av denna studie pekar inte bara på effekten av kirurgi som en främsta behandling och första försvarslinje mot prostatacancer, men också som ett sätt att förlänga livslängden på män som drabbats av prostatacancer,” sade Dr. David Samadi, chef för robotic kirurgi på Lenox Hill Hospital i New York City.

Han sade att kirurgiskt avlägsnande av prostata ”är det enda alternativet som tar bort hela prostatan och därför möjliggör mer exakt mellanstationer och betygssättning [av tumör]. Det innebär din läkare kan skapa en bättre långsiktig plan av omsorg för varje enskild patient.

Och Samadi betonade att ”strålning går fortfarande som en sekundär behandling efter operation. Patienter så har ännu ett sätt att bekämpa sin cancer om nödvändigt.”

Men en annan expert hade vissa reservationer om studien. Dr Jonathan Haas är chef för strålning onkologi vid Winthrop-Universitetssjukhuset i Mineola, ny Han sade att den kanadensiska översynen inte har stod för de senaste förbättringar inom strålbehandling som kan öka resultat för patienter.

Enligt Haas är vad behövs för att besvara frågan kirurgi-kontra-utstrålning en ”prospektiv randomiserad studie med hjälp av state-of-the-art medicin.”

”Först då kan den bästa slutsatsen göras,” sade han. ”Patienter med denna sjukdom har många alternativ inklusive strålning, kirurgi, och eventuellt även övervakning. Endast av individualizing en behandlingsplan för en enskild patient med sina särskilda uppgifter får de bästa resultaten du.”

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: David Samadi, MD, ordförande, urologi och chef, robotiserade kirurgi, Lenox Hill Hospital, New York City; Jonathan Haas, MD, chef för strålning onkologi, Winthrop-University Hospital, Mineola, ny; Europeiska Urology, pressmeddelande, 14 december 2015

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY