Årliga blodprov kan förhindra dödsfall på grund av äggstockscancer

0
187

Årliga blodprov kan förhindra dödsfall på grund av äggstockscancer

News Picture: Annual Blood Test Might Help Prevent Deaths From Ovarian CancerAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

TORSDAG, december 17, 2015 HealthDay nyheter) – En årliga blodprov till skärmen postmenopausala kvinnor för äggstockscancer skulle kunna minska antalet dödsfall i denna mördare med 20 procent, en stor brittisk studie antyder.

För närvarande, med ingen tillförlitlig screeningmetod diagnostiseras de flesta ovarialcancer på ett framskridet stadium, och 60 procent av patienterna dör inom fem år, studien författarna förklarade.

Med hjälp av nyutvecklade programvara för att analysera blodprov resultat, hoppas forskarna rutintestning kan hitta cancer tidigt när det är botas och avsevärt minska dödsfall.

”Detta är ett viktigt steg framåt i hantering av en sjukdom som har en mycket dålig prognos, säger leda forskaren Dr Ian Jacobs, professor vid University College London.

”Detta är första gången som det har funnits tecken på en minskning av antalet dödsfall i äggstockscancer genom tidig upptäckt av screening,” sade han. ”Det öppnar möjligheten att i vederbörlig ordning, en nationella screeningprogram för äggstockscancer kan bli tillgänglig vid sidan av bröstcancer och livmoderhalscancer cancerscreening.”

Studien resultaten publicerades online 17 december i The Lancet.

Rättegången inskrivna mer än 200 000 kvinnor i åldern 50 till 74 mellan 2001 och 2005. Kvinnorna var slumpmässigt utvalda att har ingen screening (50 procent av kvinnorna); Årlig genomgång av en blod markör (CA125) plus ultraljud (25 procent av studiegruppen); eller ultraljud ensam (resterande 25 procent). Granskningen avslutades i December 2011.

Istället för att en vara ett enstaka blodprov, analyserar denna nya metod en kvinnas CA125 mönster över tid att upptäcka någon märkbar ökning.

Över en uppföljning av ungefär 11 år, var 630 kvinnor som hade ingen screening diagnosen äggstockscancer, som var 338 kvinnor screenas med blodprov och 314 screening med ultraljud ensam.

Vid första anblicken verkade screening har ingen betydande livräddande effekt. Men när forskarna uteslutna kvinnorna som hade odiagnostiserade äggstockscancer när de kom in i studien, en genomsnittlig minskning av dödsfallen på 20 procent.

Enligt Jacobs måste 641 kvinnor kontrolleras för att förhindra ett dödsfall från äggstockscancer.

Robert Smith, senior chef för cancerkontroll vid American Cancer Society, sade, ”med längre uppföljning, minskningarna av dödsfall kommer att växa sig starkare och siffrorna till skärmen för att rädda ett liv kommer att få mindre.”

Smith sade i bröstcancer screening, som anses effektiva, nästan 1 400 kvinnor behöva kontrolleras för att rädda ett liv.

”Om du kan förhindra ett dödsfall genom screening 1 000 personer, som är ansvarig folkhälsa,” sade Smith.

Bland kvinnorna i studien kontrolleras med blodprov, opererades ca 14 av 10 000 onödiga för vad som visade sig vara normala äggstockarna. Hos dessa kvinnor var större komplikation efter operation 3 procent, resultaten visade.

Studien författarna är optimistiska om resultaten.

”Vi visste från våra tidigare studier som utförts under en period på 30 år som screening var acceptabelt att kvinnor, att den hade en låg andel falskt positiva, uppnås en hög träffsäkerhet och kunde upptäcka ovarialcancer i ett tidigare skede. Vi nu har bevis som tyder på att det räddar liv, säger Jacobs.

Ytterligare uppföljning kommer att klargöra hur stor påverkan är och lösa frågor gällande förhållandet mellan risk och nytta och kostnadseffektiviteten för äggstockscancer screening, sade han.

”När all denna information är tillgänglig, beslut om att genomföra en nationell screening tjänst kan göras,” sade Jacobs. ”Under tiden, kvinnor som överväger att genomgå ovarian cancerscreening och vårdpersonal som råder dem har mer information från detta betänkande om att basera sina beslut.”

Rene Verheijen, sade från avdelningen för gynekologisk onkologi på UMC Utrecht Cancer Center i Nederländerna, screening och tidig upptäckt kan visa sig vara ”ett alternativ till aggressiva och dyra behandlingar som försöker men misslyckas med att förbättra överlevnaden för patienter med äggstockscancer.”

Verheijen, medförfattare till en medföljande journal redaktionellt, sade dock behövs mer arbete. ”Det återstår för att se om detta skulle innebära att screening av alla kvinnor skulle ge samma resultat,” sade han.

American Cancer Society beräknar att mer än 21.000 amerikanska kvinnor kommer att diagnosen äggstockscancer 2015, och mer än 14 000 kommer att dö av det.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Ian Jacobs, MD, ordförande och vice kansler, University of New South Wales, Australien, professor, University College London, brittiska; Rene Verheijen, M.D.,department för gynekologisk onkologi, UMC Utrecht Cancer Center, Nederländerna. Robert Smith, Ph.D., senior director, cancer control, American Cancer Society; 17 december 2015, The Lancet, online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY