Är du en Secret Santa eller en Grinchen? Hjärnröntgen kan berätta

0
167

Är du en Secret Santa eller en Grinchen? Hjärnröntgen kan berätta

News Picture: Are You a Secret Santa or a Grinch? Brain Scans May TellAv Dennis Thompson

HealthDay Reporter

ONSDAG, December 16, 2015 HealthDay nyheter) – Oavsett om du tillbringar julen inplankning salar och visslande jul låtar, eller muttra ”bah humbug” på semester-pigg förbipasserande kan bero till stor del på ett visst nätverk av nerver i hjärnan, en liten studie antyder.

Hjärnröntgen från studien visade ett neuralt nätverk som kan avgöra huruvida någon kommer att ha ”Julstämning”, säger forskarna.

Vissa områden i hjärnan aktiverades när människor visades jul-relaterade bilder, men bara om deras personliga bakgrund ingår jultraditioner, sade senior forskare Bryan Haddock. Han är en medicinsk fysiker med Rigshospitalet, ett sjukhus knuten till universitetet i Köpenhamn i Danmark.

De områden i hjärnan som aktiverades har också visat sig spela en roll i andlighet, som erkänner och dela känslor med andra, säger forskarna.

”Detta nätverk hade en betydligt högre aktivering i ett folk som firar jul med positiva associationer, i stället för ett folk som inte har någon jultraditioner och neutrala föreningar, säger forskarna.

Studien publicerades den 17 december BMJ.

Forskargruppen snubblade på föreställningen om en hjärna-baserade julstämning när du använder Magnettomografi för att studera migrän, sa Haddock.

De märkte att vissa människor verkade uppleva specifika hjärnans aktivitet när visas jul-tema bilder, sade han.

För att testa om denna effekt var verklig, rekryterade forskarna 10 personer som firar jul och en annan 10 som inte gör. Deltagarna fyllde i ett frågeformulär om sina jultraditioner, känslor förknippade med jul, och deras etnicitet.

Varje person genomgick en funktionell MRI scan medan de tittade på 84 bilder med video glasögon, bland annat jul-tema bilder varvat med bilder av vardagliga aktiviteter. Varje bild visades i två sekunder.

Funktionell MRI skannar mäter förändringar i blod syresättning och flöde som förekommer i svar på nervaktivitet. Dessa skanningar kan producera kartor av hjärnan som visar vilka delar arbetar under en viss aktivitet.

De som firar jul tycktes ha mer aktivitet i fem specifika områden i hjärnan när man tittar på jul-relaterade bilder, jämfört med dem som inte deltar i semestern, Forskarna fann.

Haddock sa är det fullt möjligt att liknande hjärnområden skulle aktivera om en person som firar Chanukka eller Ramadan visades bilder från dessa dagar.

”Det är mycket möjligt att detta är en allmän semester nätverk,” sade han. ”När du ser bilder som påminner om goda tider med din familj, samma nätverk kan aktivera.”

Men det är också möjligt att skillnaderna i traditionerna som förknippas med varje semester kan orsaka olika neurala svaren, Haddock sa.

”Det är inte otänkbart att en festival där det finns en hel del dans inblandade skulle framkalla en annan reaktion från en festival där det finns en hel del äta,” sade han.

Dr Matthew Lorber tillförordnad chef för barn- och ungdomspsykiatri på Lenox Hill Hospital i New York City. Studien visar hur händelser i livet kan träna hjärnan, sade han.

”Människor under åren som firar jul har så många positiva associationer med det att när de är visas en bild av jultomten eller en julgran, den lyser upp en del av deras hjärna, säger Lorber. ”En hel del arbete utfört i terapi försöker att ta bort negativa associationer och bygga upp positiva associationer som har byggts upp i mycket så samma sätt.”

Fortfarande, varnade forskarna behandlingen för mycket i sina resultat.

”Något som magiska och komplicerade som julstämning och känslor inblandade i det inte kan vara helt förklaras av, eller begränsat till dessa system som vi har mappats i hjärnan, Haddock säger.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Matthew Lorber, MD, tillförordnad chef för barn- och ungdomspsykiatri, Lenox Hill Hospital, New York City; Bryan Haddock, sjukhusfysiker, Rigshospitalet, Köpenhamns universitet, Danmark; 17 december 2015, BMJ

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY