Fler amerikanska barn har typ 1-Diabetes, men Forskarna vet inte varför

0
177

Fler amerikanska barn har typ 1-Diabetes, men Forskarna vet inte varför

News Picture: More U.S. Kids Have Type 1 Diabetes, But Researchers Don't Know WhyAv Amy Norton

HealthDay Reporter

TORSDAG, december 17, 2015 HealthDay nyheter) – Antalet amerikanska barn lever med typ 1-diabetes har ökat med nästan 60 procent sedan 2002, och experter inte vet varför.

Med hjälp av en nationell databas, fann forskarna att förekomsten av typ 1-diabetes stod vid knappt 1,5 fall per 1 000 barn och ungdomar i 2002. Fram till 2013, hade siffran stigit till 2,3 per 1000.

Studie, publicerad online den 17 december i tidskriften Diabetes Care, lägger till ett bevis på en global– och förbryllande–uppgång i typ 1 diabetes.

Till skillnad från typ 2-diabetes –en vanlig vuxen ålder sjukdom–typ har 1- diabetes ingenting att göra med fetma. Det är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar felaktigt angriper de celler som producerar insulin, ett hormon som reglerar blodsockret.

Och det är oftast diagnostiseras i barndomen.

Personer med typ 1-diabetes har att ta dagliga insulininjektioner, eller ha en insulin pump inopererad för att överleva.

Det är en svår sjukdom att hantera, och det bär långsiktiga komplikationer som nervskador, njursvikt och hjärtsjukdom, säger Dr Steven Griffen, vice VD för translationell utveckling för JDRF–en ideell som stöder forskning om typ 1 diabetes.

Det faktum att typ 1 växer vanligare innebär att det är allt viktigare att förstå dess orsaker, sade han.

Griffen, som inte deltog i den nya studien, sade den ökande förekomsten bland amerikanska barn är oroande, men inte förvånande. ”Vi ser denna trend globalt. Studier i andra länder har haft liknande resultat,”sade han.

”När det gäller frågan om varför,” Griffen tillade, ”vi har inte ett svar.”

Det finns teorier, sade han, och forskare gräver i dem.

En teori, centrerar enligt Griffen, på gut ”microbiome”–den enorma samling av bakterier som normalt bor i matsmältningssystemet. Viss forskning har antytt att en brist på mångfald i de tarmbakterier kan utlösa typ 1 diabetes hos barn med en genetisk känslighet.

Man tror att vissa grannlåt av det moderna livet–antibiotikaanvändning, bearbetade livsmedel och även c-sektionen födda–kan minskar mångfalden i gut microbiomes.

Forskare studerar också andra möjliga förklaringar, Griffen sade–som om vissa virusinfektioner kan kvitta onormal immunförsvaret som orsakar typ 1-diabetes.

Men för nu, orsakerna till den ökande förekomsten oklarheter, enades Susan Jick, en av forskarna som arbetat med den senaste undersökningen.

Hennes medarbetare fann en positiv trend när det kom till typ 2-diabetes: efter en inledande uppgång, minskade antalet barn med sjukdomen under senare delen av studietiden.

År 2006 var förekomsten av typ 2-diabetes 0,56 fall för varje 1.000 barn yngre än 18. Fram till 2013, som hade doppat till 0,49 per 1000, visade resultaten.

Det är goda nyheter, sa Jick, professor i epidemiologi vid Boston University School of Public Health. ”Vi hoppas att det fortsätter att gå ner,” tillade hon.

Nedgången i typ 2-diabetes är mer lätt förklarligt, enligt forskarna. Under studietiden föll andelen fetma bland amerikanska förskolebarn, som delvis kan redogöra för dopp i diabetes på senare år.

Jick’s team baserat resultaten på en försäkringsfordringar databas med information om ungefär 30 miljoner amerikaner. Mellan 2002 och 2013 diagnostiserades över 96.000 barn yngre än 18 med antingen typ 1 eller typ 2-diabetes.

Under dessa år ökade antalet barn med typ 1 diabetes med 57 procent.

Det var också nästan 3.200 barn diagnosen diabetes-relaterade njurskada. Och som typ 1-diabetes, prevalensen växte med tiden, Jick sade.

I 2002 hade drygt 1 procent av barn med diabetes viss grad av njurfunktion; fram till 2013 drabbades över 3 procent, Utredarna hittade.

Griffen sade han misstänker att ökad upptäckt förklarar en stor del av denna ökning, men: läkare kan nu screening för njursvikt oftare, föreslog han.

Jick sade hon tycker resultaten betydelsen av övervakning njurfunktion hos patienter med diabetes, även barn.

Enligt American Diabetes Association inkluderar några varningssignaler om typ 1-diabetes oförklarlig viktminskning, överdriven törst, frekvent urinering och extrem trötthet.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Susan Jick, Ph.D., professor, epidemiologi, Boston University School of Public Health; Steven Griffen, MD, vice VD, translationell utveckling, JDRF, New York City; Februari 2016, Diabetes Care

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY