Nässpray kan ge diabetiker snabbare behandling för lågt blodsocker

0
287

Nässpray kan ge diabetiker snabbare behandling för lågt blodsocker

News Picture: Nasal Spray May Give Diabetics Faster Treatment for Low Blood SugarAv Dennis Thompson

HealthDay Reporter

FREDAG, December 18, 2015 HealthDay nyheter) – En ny nässpray kan göra rescue vård lättare för diabetiker som är vimsig eller ens medvetslös på grund av allvarliga lågt blodsocker, tyder på en ny klinisk prövning.

Nässpray innehåller pulver glukagon, ett hormon som orsakar en snabb ökning av socker i blodet .

Prov visade att nässpray är nästan lika effektiva vid behandling av hypoglykemi (lågt blod socker) som det enda alternativet just nu tillgänglig, glukagon pulver som måste blandas med vatten, dras in i en spruta och injiceras sedan in i muskeln.

Eftersom det är nästan lika effektivt men mycket enklare att administrera en sjuklig person, sade nässpray kan bli den gå-till behandlingen för svår hypoglykemi, Dr George Grunberger, klinisk professor vid Wayne State University School of Medicine i Detroit och ordförande för American Association för klinisk endokrinologer. Han var inte inblandad i studien.

”Detta intranasal spray är en stor sak,” sade Grunberger. ”Detta är något som människor har gråtit för, i år. Det var bara en tidsfråga innan något mer praktiskt kom ut på marknaden.”

Människor med diabetes försöker gå balansgång av exakta blod socker kontroll ibland tar för mycket insulin, som orsakar deras blodsocker sjunka drastiskt, sade forskarna i bakgrundsinformation.

I mild eller måttlig fall kan diabetiker korrigera sitt blodsocker genom att dricka lite apelsinjuice eller suga på hårda karameller. Men de mest allvarliga episoderna kan kräva behandling med glukagon.

Den enda FDA-godkänd glukagon på marknaden är inte hylla-stabil, så det måste säljas i pulverform. ”Någon måste ha flaskan av glukagon till hands, då de måste lägga till vatten, skaka den och injicera det i muskel,” sade Grunberger. ”Detta är ett problem, eftersom per definition är de som behöver det de som inte kan injicera det eftersom de är medvetslös.”

Nässpray behöver ingen blandning. Diabetiker eller en åskådare kan skjuta den upp personens näsa, där glukagon absorberas av slemhinnorna i näsan, sade Dr Deena Adimoolam, biträdande professor i endokrinologi och diabetes med Icahn School of Medicine vid berget Sinai, i New York City. Hon var inte involverad i rättegången.

För att testa om den nya nässpray är lika effektivt som injektion, rekryterade forskare 75 vuxna med typ 1-diabetes vid åtta kliniker i USA.

Alla deltagare genomgick inducerad hypoglykemi två gånger och sedan fått behandling när med injektion och en gång med nasal spray.

Nässpray arbetade cirka 99 procent av tiden, medan injektion var 100 procent effektivt, enligt prov resultaten.

Det tog något längre för nässpray till lämpligt sätt öka blodsockernivåer – ca 16 minuter, i genomsnitt–jämfört med 13 minuter för injektion.

Forskarna noterade dock att en tidigare studie visade att det tar bara 16 till 26 sekunder att administrera nässpray, jämfört med 1,9 till 2,4 minuter att ge injektion, beroende på utbildning av vårdgivare.

”Det tog lite längre tid för intranasal glukagon att arbeta, men på grund av utvecklingen är det förmodligen inte kliniskt signifikant,” Grunberger sade.

Adimoolam uttryckte mer oro över den försenad reaktionen på den nasala glukagon.

”Vi inte vet riktigt om kliniskt som dröjer frågor,” sa hon. ”Under den tiden har du kan ha ett beslag. Du kan förlora medvetandet. Det kan vara katastrofala händelser. Så är det svårt att säga om förseningen skulle bli betydande.”

Den kliniska prövningen undersökte även människor som är mycket yngre än de mest utsatta för allvarlig hypoglykemi, tillade Adimoolam.

Den genomsnittliga åldern på rättegång deltagare var 33 år gammal. Men tidigare studier har visat att personer 80 år eller äldre är dubbelt så stor risk att avveckla på akuten på grund av insulin-inducerad hypoglykemi och nästan fem gånger så stor risk att kräva sjukhusvård än yngre människor, hon sa.

”Jag tror det skulle ha varit ännu mer intressant om denna studie undersökt hur denna medicin kan hjälpa de äldre som har ännu högre risk för insulin-relaterade hypoglykemi än den åldersgrupp som utvärderas i denna studie,” sade Adimoolam.

Båda formerna av glukagon tillverkas illamående i lite mer än en tredjedel av användare. Personer som använder nässpray var mer benägna att betänkandet huvudet och ansiktet obehag.

Den kliniska prövningen fått finansiering från Locemia lösningar, den ursprungliga utvecklaren av nässpray. Locemia har sedan dess sålt globala rättigheter för produkten till Eli Lilly & Co, som har meddelat att den planerar att få nässpray på marknaden.

Grunberger kunde inte säga hur länge det kan ta den amerikanska Food and Drug Administration att godkänna nässpray.

Prov resultaten publicerades online 17 december i tidskriften Diabetes Care.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: George Grunberger, M.D., FACP, ansikte, klinisk professor, Wayne State University School of Medicine, Detroit, och ordförande, American Association för klinisk endokrinologer; Deena Adimoolam, MD, biträdande professor, endokrinologi och diabetes, Icahn School of Medicine vid berget Sinai, New York City; Februari 2016, Diabetes Care

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY