Typ 2-Diabetes får höja demens Risk, speciellt hos kvinnor: studie

0
174

Typ 2-Diabetes får höja demens Risk, speciellt hos kvinnor: studie

News Picture: Type 2 Diabetes May Raise Dementia Risk, Especially in Women: StudyAv Maureen Salamon

HealthDay Reporter

TORSDAG, december 17, 2015 HealthDay nyheter) – kvinnor med typ 2-diabetes kan vara risk att utveckla en typ av demens som härrör från skadade eller blockerade blodkärl till hjärnan, en ny forskning översyn föreslår.

Analysera data från nästan 2,5 miljoner deltagare i 14 studier, funnit ett internationellt team av forskare att kvinnor med typ 2-diabetes kan ha en nästan 20 procent högre risk att utveckla vaskulär demens än män med diabetes. Vaskulär demens kännetecknas av minne, tänkande och språkliga svårigheter på grund av nedsatt blodflöde till hjärnan, enligt Alzheimer’s Association.

Men risken för någon form av demens var samma för båda könen – cirka 60 procent högre för diabetiker än för personer utan sjukdomen, enligt forskning, publicerad online den 17 december i journalen Diabetes Care.

”Det är rimligt att samma mekanismer som driver den större överskott risken för hjärtsjukdomar och stroke hos kvinnor med diabetes … också orsakar överskott risken för vaskulär demens, säger studie författaren Rachel Huxley, chef för School of Public Health vid Curtin University i Perth, Australien.

”Vi fortfarande inte förstår varför kvinnor med diabetes har överskott risk för kärlsjukdom och det kan vara relaterade till könshormoner,” Huxley lagt till. ”Det kan också vara att blodsocker nivåer hos kvinnor med diabetes är mycket mer… svårt att kontrollera än hos män med diabetes.”

Men studien bevisa inte att typ 2 diabetes orsakas antingen typ av demens; Det visade bara en association mellan de två villkoren.

Cirka 44 miljoner människor världen över drabbas av demens. Enligt studien dokument, demens symtom bero på två huvudsakliga orsaker: Alzheimers sjukdom, som inte orsakas av blodkärl skador, eller vaskulär demens, som kan förebyggas. Livsstil riskfaktorerna för vaskulär demens är typ 2-diabetes, rökning och fetma.

Den nya översynen byggde på forskning som spänner över mer än ett decennium, Huxley sa, titta på poster från 2,3 miljoner individer utan demens och mer än 102.000 demenspatienter.

Medan den nästan 20 procent större risken för vaskulär demens noterades bland kvinnor jämfört med män med diabetes, var risken för nonvascular demens (huvudsakligen Alzheimers sjukdom) är associerade med att ha diabetes ungefär densamma i båda könen– men fortfarande 40 procent högre än för personer utan diabetes.

Huxley sa det är fortfarande inte klart till forskare varför typ 2-diabetes kan öka risken för demens, oavsett kön.

”Det är en bra fråga men en som vi inte har ett definitivt svar,” sa hon. ”Vissa studier tyder på att fartyget skada i hjärnan orsakas av diabetes är en viktig faktor.”

Dr James Ellison, Stiftelsen Swank utrustad stol i minne vård och geriatrik vid Christiana vård hälso-och sjukvårdssystemet i Wilmington, del, sa det är välkänt att diabetes skadar blodkärlen, och det åldrandet i blodkärlen är en stor bidragande orsak till utvecklingen av vaskulär demens.

”Men varför det skulle vara en mer allvarlig risk för kvinnor än män är inte klart framgår,” sade Ellison, som inte var inblandade i den nya studien. ”Meddelandet till kliniker är att överväga screening aggressivt för diabetes och prediabetes och för att vara mycket uppmärksamma på att kvinnor som är av högre riskgrupperna, gillar kvinnor med graviditetsdiabetes.” Graviditetsdiabetes är graviditet-relaterade.

Huxley sa människor med diabetes inte ska panik om demens, att notera att många hälsosam livsstil åtgärder kan uppväga riskerna.

”Individer löper risk att utveckla diabetes och de med öppen diabetes kan göra många saker för att minska risken för demens, som att sluta röka, öka nivån av fysisk aktivitet, äta en hälsosam kost, minimera alkoholintag och även förlora några pounds,” sa hon.

”Ta hem budskapet är att för många–med och utan diabetes–demens inte är oundvikligt,” tillade Huxley. ”Att upprätthålla en hälsosam vikt, titta på vad du äter och hålla din hjärna passa och aktiva är några av de saker som kan minska framtida risken för demens. Det finns viss sanning i ordspråket, ”en frisk kropp är lika med en sund själ.” ”

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

Källa: Rachel Huxley, filosofie, M.A., huvud, School of Public Health, Curtin University, Perth, Australien. James M. Ellison, MD, mph, raffiga Foundation utrustad stol, minne vård och geriatrik, Christiana vård hälso-och sjukvårdssystemet, Wilmington, del; Dec 17, 2015, online, Diabetes Care

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY