En tredjedel av patienter med obotlig Cancer fortsätter att arbete, studie visar

0
164

En tredjedel av patienter med obotlig Cancer fortsätter att arbete, studie visar

News Picture: One-Third of Incurable Cancer Patients Continue to Work, Study FindsAv Dennis Thompson

HealthDay Reporter

MÅNDAG, 21 december 2015 HealthDay nyheter) – mer än en tredjedel av personer med obotlig cancer fortsätter att arbeta trots sin allvarliga sjukdom, en ny studie rapporterar.

Vad mer, är de benägna att stanna på jobbet tills de växer för sjuka för att hålla igång, Forskarna fann.

Svårighetsgraden av en cancer patients symtom är den viktigaste faktorn för om han eller hon kommer att sluta fungera, rapporterade forskare 21 Dec. i tidskriften Cancer.

”Den faktor som starkast samband med inte längre arbetar var en hög symptom börda, säger leda forskaren Dr Amye Tevaarwerk, en onkolog med University of Wisconsin skola av medicin och folkhälsa. ”Det var inte någon av dessa andra saker, som var din cancer är belägen eller ditt kön eller behandlingen du får.”

Uppskattningsvis 4,8 miljoner amerikaner i arbetsför ålder har fått diagnosen cancer, inklusive många som är obotlig, enligt bakgrundsinformation med studien.

Men få studier har undersökt hur många som väljer att stanna kvar på jobbet trots att deras dagar är begränsade, Tevaarwerk sa.

För att undersöka denna fråga, Tevaarwerk och hennes forskargrupp analyseras data från en cancer forskningsprojekt som spåras drygt 3 000 patienter som behandlas för en av de fyra vanligaste solid tumör typerna – bröst, prostata, kolon eller lungcancer.

Forskarna fokuserade på 668 personer i arbetsför ålder med cancer som hade spritt sig till andra delar av kroppen. De fann att 236 (35 procent) arbetar hel- eller deltid.

”Det är ett ganska högt,” sagt Tevaarwerk. ”Dessa patienter, som kan ha en livslängd mellan ett år och fem år, fortsätta att vara anställd.”

Tevaarwerk erbjöd anekdotiska förklaring baserat på de patienter som hon ser som en praktiserande onkolog.

”Patienter förmodligen arbetar för ett antal skäl,” sa hon. ”Vissa kanske behöver inkomsten eller tillgång till sjukförsäkringen. Men för andra arbete ger en källa av socialt stöd, en distraktion från sina hälsoproblem och en känsla av normalitet i sitt liv. Det kommer vara en komplicerad blandning.”

Corinne Leach, cancer och åldrande forskningsledare för American Cancer Society, kommit överens med Tevaarwerks bedömning.

”Arbeta kan vara bra för människor,” sade Leach. ”Det kan vara bra ekonomiskt, men också i fråga om identitet och resterande aktiva. Vissa människor kan sluta fungera så att de kan ägna mer tid med sin familj eller resor, men andra kanske har förnyat energi för att ta itu med vissa problem som de vill slutföra medan de fortfarande kan.”

Tevaarwerk’s team kunde inte säga varför dessa människor fortsätta arbeta, så det inte var samlas in av forskningsprojektet. Men studien författarna genomfört en statistisk analys att se vilka faktorer kan mest inflytande en persons beslut.

De fann att ett antal egenskaper hade någon betydelse alls på om patienter höll arbetar, inklusive vilken typ av cancer, antalet platser som hade det spridit sig, vilken typ av behandling patienter fick eller hur lång tid de hade att göra med cancer.

I stället svårighetsgraden av symtom visade den mest sannolika faktor som skulle orsaka en person att sluta sina jobb, Studien fann.

Trötthet, dåsighet, minnesproblem och domningar var de symptom som mest förknippas med cancerpatienter inte längre arbetar, forskarna hittade.

Detta innebär att det finns många läkare kan göra för att hjälpa patienter som vill fortsätta arbeta medan de slåss mot cancer, sade Tevaarwerk.

”Jag kan inte ändra där din cancer är beläget, men jag säker kan styra dina symtom, eller åtminstone kan vi prova,” hon sa. ”Detta är något som kan ändras.”

Utifrån dessa fynd, bör läkare ha en ”ganska uppriktig diskussion” om den sannolikt en patients sjukdom och hur mycket han eller hon arbetar, Tevaarwerk sa.

”Om det är något som de verkligen vill eller behöver göra, då vi måste vara aggressiva i hantera symtom,” sa hon.

Framtida forskning kan hjälpa till genom att fokusera på hur man kan förbättra hanteringen av symtom, Leach lagt till.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Amye Tevaarwerk, M.D., onkolog, University of Wisconsin School of Medicine och folkhälsa, Madison; Corinne Leach, Ph.D., MPH, direktör, cancer och åldrande forskning, American Cancer Society; 21 december 2015, Cancer

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY