Studie visar samband mellan tandköttssjukdomar, risken för bröstcancer

0
201

Studie visar samband mellan tandköttssjukdomar, risken för bröstcancer

News Picture: Study Suggests Link Between Gum Disease, Breast Cancer RiskAv Steven Reinberg

HealthDay Reporter

MÅNDAG, December 21, 2015 HealthDay nyheter) – tandköttssjukdomar kan öka risken för bröstcancer hos postmenopausala kvinnor, särskilt de som röker, en ny studie visar.

Kvinnor med tandköttsproblem verkade ha en 14 procent totalt sett ökad risk för bröstcancer, jämfört med kvinnor utan tandköttsproblem. Och att ökad risk verkade hoppa till mer än 30 procent om de också rökt eller hade rökt i de senaste 20 åren, sade forskare.

”Dessa fynd är användbara för att ge nya insikter om vad som orsakar bröstcancer, säger huvudförfattare Jo Freudenheim, professor i epidemiologi vid University at Buffalo’s School of Public Health och sjukvårdsyrken i New York.

”Det är bra bevis, dock att god tandvård är viktigt i alla fall och att behandling av parodontal sjukdom är viktigt för hälsan i munnen, säger hon.

Men fler studier behövs innan det finns tillräckliga bevis för att säga att tandköttet orsakar bröstcancer eller andra sjukdomar, Freudenheim sa. Denna studie bevisade inte ett orsak-verkan samband mellan två, en sak som flera experter inte involverad i studien.

Flera studier har funnit ett samband mellan tandköttssjukdomar och andra kroniska sjukdomar, inklusive stroke, hjärtinfarkt och andra cancerformer, sa Freudenheim.

”Det finns mycket att lära om varför vi ser dessa föreningar,” sa hon. ”I synnerhet, vi vet inte ännu om behandling av den tuggummi skulle minska risken för dessa andra sjukdomar.”

Rapporten publicerades den 21 Dec. i tidskriften Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Dr Ashish Sahasra, en ortodontist i Garden City, ny, sa, ”Detta kommer att öppna många människors ögon att det potentiella sambandet mellan tandköttet sjukdom och bröst cancer.”

Parodontit kan orsaka många hälsoproblem, sade han. ”Tandköttssjukdomar är mycket vanligt, och ibland det går odiagnostiserade eller fel diagnos och många betalar inte uppmärksamhet till det, men det är en allvarlig sjukdom som måste behandlas omedelbart,” tillade han.

För studien, Freudenheim och hennes kollegor insamlade data på nästan 74.000 postmenopausala kvinnor som deltog i Women’s Health Initiative studie. Ingen av kvinnorna hade en historia av bröstcancer. Efter en genomsnittlig uppföljning på nästan sju år, var mer än 2 000 kvinnor diagnosen bröstcancer.

Forskarna fann att kvinnor som var rökning vid tiden för studien verkade ha en 32 procent högre risk för bröstcancer om de hade sjukdomar i tandköttet, men föreningen var inte statistiskt signifikant, Freudenheim sa, eftersom det inte fanns många nuvarande rökare bland kvinnorna i studien. Bland kvinnor som hade sluta röka någon gång inom de senaste 20 åren, tycktes de med tandköttsproblem har 36 procent högre risk för bröstcancer.

Kvinnor som hade aldrig rökt men hade tandköttssjukdomar verkade dessutom ha en 6 procent ökad risk att utveckla bröstcancer, och de som hade sluta mer än 20 år innan och hade tandköttssjukdomar hade en 8 procent högre risk, studien föreslog.

Dr Stephanie Bernik, chef för kirurgisk onkologi på Lenox Hill Hospital i New York City, sade, ”Även om det är möjligt att det finns en direkt koppling mellan tandköttssjukdomar och en ökad risk för bröstcancer, denna studie inte bevisar en direkt länk.”

Fler studier behöver göras för att se om inflammatoriska faktorer som tandköttssjukdomar bidra till utvecklingen av bröstcancer, hon sa.

”Kvinnor med tandköttssjukdomar kan leva ett liv som är mindre hälsosamt sammantaget som äter dåligt, inte tränar och dricka överdrivet,” förklarade Bernik.

Dr Leonard Lichtenfeld, biträdande chief medical officer för American Cancer Society, sade, ”Vi måste vara försiktiga med att sätta alltför stor vikt vid denna studie, men titta på det i samband med allmänna hälsa.” Tandköttssjukdomar kan vara ett tecken på allmänt dåliga hälsa och inte den specifika orsaken till bröstcancer, sade han.

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Jo Freudenheim, Ph.D., professor, epidemiologi, School of Public Health och sjukvårdsyrken, universitetet i Buffalo, New York. Stephanie Bernik, MD, chef, kirurgisk onkologi, Lenox Hill Hospital, New York City; Ashish Claes D.M.D., ortodontist, Garden City, ny; Leonard Lichtenfeld, MD, biträdande chief medical officer, American Cancer Society; 21 december 2015, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY