Mer bevis att tid-till-behandling är avgörande för Stroke

0
199

Mer bevis att tid-till-behandling är avgörande för Stroke

News Picture: More Evidence That Time-to-Treatment Is Crucial for Stroke

MÅNDAG, den tjugo första december , 2015 HealthDay nyheter) – Stroke patienter har sämre resultat när förseningar inträffar i att återställa blodflödet till hjärnan, säger en ny studie.

Holländska forskare har tittat på 500 personer som drabbades av stroke orsakat av blockerade blodflöde till hjärnan–vad som kallas en ischemisk stroke, den vanligaste formen.

Ungefär hälften av patienterna fick intraarteriell behandling (IAT), som innebär att föra in en kateter i en artär att ta bort koagel samt att leverera blodproppslösande droger nära platsen för blockeringen, eller båda. De andra patienterna fick IAT.

Studien fann att den tid som behövs mellan uppkomsten av en stroke och det ögonblick patienten först fick katetern var i genomsnitt cirka fyra timmar och 20 minuter. Den genomsnittliga tid det tog för blodflödet att återställas till hjärnan var fem timmar och 40 minuter.

Det var 6 procent lägre risk för ett bra resultat för patienter för varje timmes försening i att återställa blodflödet till hjärnan, konstaterade en grupp ledd av Dr Diederik Dippel, av Erasmus MC University Medical Center i Rotterdam.

”Denna studie belyser den avgörande betydelsen av att minska förseningarna i tid till IAT för patienter med akut ischemisk stroke,”.  Våra resultat innebär att patienter med akut ischemisk stroke bör genomgå omedelbara diagnostiska workup och IAT.”

Enades experter om i Usa.

”Stroke är en medicinsk nödsituation, och ungefärligt 2 miljon hjärnceller förloras varje minut som går obehandlade, säger Dr Sanskriti Mishra, ny stroke fellow vid North Shore-LIJ Cushing neurovetenskap Institutet i Manhasset,

”Det är viktigt att människor är medvetna om symptomen på stroke–som är plötslig förlamning av ansiktet, arm svaghet samt tal svårigheter. Får man detta ska man söka läkar vård snarast.

”Denna studie visar att förseningen i behandling syftar till att återställa blodflödet i hjärnan minskar chanserna för stroke,” sade Mishra. ”Patienter med stroke bör genomgå en omedelbar utvärdering för livräddning förfaranden om deras artärer blockeras av en blodpropp.”

Studien publicerades online 21 Dec. i tidskriften JAMA Neurology.

–Robert Preidt

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Sanskriti Mishra, MD, stroke fellow, North Shore-LIJ Cushing neurovetenskap Institute, Manhasset, ny; JAMA neurologi, pressmeddelande, 21 december 2015

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY