Hud-mot-hud kontakt kan sänka Preemies’ Risk för död: recension

0
269

Hud-mot-hud kontakt kan sänka Preemies’ Risk för död: recension

News Picture: Skin-to-Skin Contact May Lower Preemies' Risk of Death: ReviewAv Amy Norton

HealthDay Reporter

TISDAG, december 22, 2015 HealthDay nyheter) – Små nyfödda som får långvarig hud mot hud kontakt med mamma medan de är på sjukhuset kan ha bättre överlevnad odds, en ny granskning finner.

Experter sade analysen, 124 studier från hela världen, bekräftar värdet av ”kangaroo care” för tidig nyfödda.

Konceptet går tillbaka till 1970-talet, när en läkare i Colombia började förespråka praxisen som ett alternativ till inkubatorer, som inte är lätt tillgängliga i vissa delar av världen. I stället mödrar håller sina nyfödda mot bröstet, hud mot hud, med en filt över barnet.

Forskning sedan därefter har visat att kangaroo omsorg inte bara reglerar nyfödda kroppstemperatur, men också förbättrar andra vitala–som hjärtfrekvens och andning — och främjar amning.

Den nya översynen, rapporterade 22 Dec. online i tidskriften Pediatrics, bekräftade att för prematura nyfödda, kangaroo omsorg kan också minska risken för sepsis –en allvarlig blod infektion– och öka spädbarn överlevnad odds.

Över studierna hade nyfödda med tanke på kangaroo omsorg, tillsammans med standard medicinsk vård, en 36 procent lägre dödlighet än de under standard vård bara. De hade också ungefär hälften risken att utveckla sepsis, 78 procent lägre risk för hypotermioch 88 procent lägre risk för farligt lågt blodsocker.

Det finns vissa fallgropar, enligt forskarna: studierna gjordes i olika länder, vilket innebar att definitionen av ”standard” medicinsk vård varierade.

Och de flesta studier undersöker dödsfall och allvarliga infektioner gjordes i låg – och medelinkomstländer–där dessa komplikationer är mycket vanligare än i Förenta staterna och andra rika länder, säger senior studie författaren Dr Grace Chan.

Men kangaroo omsorg kan fortfarande få genomslag när det används tillsammans med avancerad medicinsk vård, enligt Chan, av Harvard School of Public Health och Boston Children’s Hospital.

”De mekanismer genom vilka kangaroo omsorg tros fungera–till exempel genom stabilisering av temperatur och andra vitala funktioner, och ökad amning–sannolikt kommer att vara samma över inställningar,” Chan sa. ”Och som kan leda till förbättringar i resultat för spädbarn i USA neonatala intensivvårdsavdelningar, liksom.”

Dr Siobhan Dolan, medicinsk rådgivare till March of Dimes, kommit överens om.

”Ibland människor tror sjukvård måste vara högteknologiska, men dessa data tyder på att något så enkelt verkligen kan vara effektiva, säger Dolan, som också är professor i klinisk obstetrik och gynekologi vid Albert Einstein College of Medicine/Medical Center i New York City.

Delvis Dolan sa, kangaroo omsorg hjälper genom att förbättra preemies’ kroppen temperaturreglering samt stabilisera sitt hjärta och andning priser. ”Men,” tillade hon, ”vi kanske inte ens vet varje pathway, medicinskt, att det fungerar genom”

I många amerikanska sjukhus får fullgångna nyfödda hud-mot-hud kontakt med mamma, börjar direkt efter födseln, Chan sa.

”Men det är fortfarande inte rutinmässig praxis för alla vårdgivare,” tillade hon.

På samma sätt använder neonatala intensivvårdsavdelningar (NICUs) på vissa sjukhus kangaroo omsorg för tidigt födda, medan andra inte.

Med tanke på de vetenskapliga bevisen, Chan sa, skulle det ”definitivt vara värt att utvidga bruket här.”

Det finns vissa utmaningar att få kangaroo omsorg i alla NICUs, noterade Chan. Hon sa att personal och föräldrar måste vara utbildade på fördelarna och hur man ska genomföra det – särskilt eftersom vissa kan tveka att göra det med de sjukaste nyfödda.

Dolan sa kroppen av forskning bevis bör hjälpa. ”Det inte är bara en förnuftig praxis,” sa hon. ”Det finns vetenskapliga uppgifter till stöd för den.”

MedicalNews

Copyright © 2015 HealthDay. Alla rättigheter reserverade.

KÄLLOR: Grace Chan, MD, mph, Ph.D., barnläkare, Harvard School of Public Health och Boston Children’s Hospital; Siobhan Dolan, MD, mph, medicinsk rådgivare, March of Dimes, och professor, klinisk obstetrik och gynekologi och kvinnors hälsa, Albert Einstein College of Medicine, Bronx, ny; 22 december 2015, pediatrik, online

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY