SÄSONGSBORD

SÄSONGSBORD

Det är alltid något som blommar i en säsongsbård, du kan njuta av blommor från februari till långt in på hösten. Med ny podcast.

Säsongsgräns

Tack vare växter kan du optimalt uppleva årstiderna i din trädgård. Förutom förändringen i ljus och temperatur är det framförallt växternas färger och dofter som du tycker om. Om du designar en sofistikerad blandning av perenner, små buskar och lökar för din bård, med hänsyn till successiva blomningstider, kan du njuta av blommor från tidig vår till långt in på hösten.

Du kan lyssna på min första podcast här, där jag berättar om min egen säsongsgräns.

 

Det är alltid något som blommar i en säsongsbetonad gräns från februari till slutet av oktober. Syftet är att skapa framgångsrika växtkombinationer, ett “äktenskap” mellan två arter. Genom att till exempel plantera snödroppar mellan hostor finns det redan något att göra på ett ställe i trädgården från februari till höst. Eller kornell Cornus alba ‘Elegantissima’ med snödroppar under, tulpaner som blommar mellan fänkålens fina blad och Clematis viticella som växer i en rosenhäck. Vi talar då om 2 ‘lager’.

En stor inspirationskälla för att skapa säsongsbetonade gränser är trädgårdarna i den engelska Great Dixter.

Dina ögon som trädgårdsredskap

Det viktigaste verktyget för att designa och underhålla en säsongsgräns är dina egna ögon. Hur beter sig en växt genom årstiderna? Vad vill du att en växt ska göra? Ska den ha vackra löv på våren, eller ska den fylla hål i maj-juni? Eller letar du efter en lövväxt för att kamouflera en perenn som håller på att dö i slutet av sommaren? Titta alltid på hela plantan, växtsättet, bladen, hur länge håller blomningen, hur beter sig arten under de olika årstiderna, klarar denna planta lite konkurrens, hur är vintersiluetten? Ta alltid beslut när en växt blommar, eller som bäst, och gör tydliga anteckningar eller en skiss.

Blandade grupper

I en säsongsgräns förekommer grupper av en art, men det finns främst blandade grupper som är vackra under flera årstider. En kombination av till exempel tre sorter som blommar efter varandra från mars till maj bildar sedan en grupp i bården. Det finns till exempel en kombination av två växter som är vackra från juni till höst. Blomlökar är ett fantastiskt tillskott för att föra blomningssäsongen framåt.

Om det behövs kan du klippa gränserna regelbundet, så att alla växter har tillräckligt med utrymme för att utvecklas ordentligt. Vissa perenner, som Thalictrum, skärs till och med nästan helt efter blomningen, detta skadar inte växten. På så sätt finns plats för senblommare, som den ettåriga Persicaria orientalis eller en dahlia.

Liga

Ett problem när man planterar olika typer av trädgårdsväxter tillsammans är den inbördes konkurrensen. Phlox och Helenium gillar till exempel inte konkurrens och behöver utrymme runt dem. Det är inte meningen att bara sätta en massa växter tätt intill varandra i bården, de enskilda plantorna ska alla ha utrymme att växa. Växterna delar samma utrymme, utan att komma i vägen för varandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *