ATT UTSÅDAR ATT OCH GRÖNSAKER INOMHUS

ATT UTSÅDAR ATT OCH GRÖNSAKER INOMHUS

Redan i mars kan du så ettåriga och grönsaker inomhus på fönsterbrädan eller i ett växthus.

Under perioden från mitten av mars till slutet av mars börjar jag så inomhus. Jag har börjat tidigare, men då måste växterna stå inomhus så länge och det tar ganska mycket plats. Det saknar jag fortfarande varje år, från en så blygsam fröbricka kommer det ut många plantor som om jag för över dem i krukor fyller ett helt köksbord.

Jag sår alltid tomater själv, de gillar värme så jag ställer fröbrickorna i ett eluppvärmt inomhusväxthus (en bricka ovanför värmen fungerar också). Så fort plantorna kommer fram ställer jag dem lite svalare och när de har två bladpar flyttar de till en större kruka. Från mitten av april vänjer de sig vid temperaturen i växthuset, eftersom jag kommer att fortsätta att odla dem där i slutet av april. Mina favorittomatsorter är den mycket mörkröda ‘Black Prince’ med en intensiv smak och ‘Green Zebra’ som är gul med gröna ränder.

Jag sår även några ettåriga inomhus. Jag köpte några speciella sorter av sötärtor (Lathyrus odoratus) i England. ‘Lavender Bridesmaid’ är en mycket doftande dvärgform, blommorna är violetta med vita. Jag gillar också verkligen ‘Champagne Bubbles’ med blommor i en ljusrosa till champagnevit nyans. Till detta använder jag kaffekoppar av plast som är ganska djupa så att växterna kan utvecklas bra. Jag gör först några hål i botten, fyller dem med såjord och lägger sedan ett frö i varje kopp. Jag ska plantera växterna i min grönsaksträdgård i maj med några klätterelement för att skapa min egen doftfabrik: blommorna sprider en fantastisk söt doft. Jag sår även vitblommande prydnadstobak (Nicotiana grandiflora), randiga zucchini och finbladig basilika.

Nu måste jag sluta, för var ska jag ställa alla dessa burkar och brickor? Det är lätt och varmt på köksbordet så tills vidare äter vi med tallriken i knät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *